Пулмологът ще прецени има ли поява на пневмония – тежко усложнение от грипната инфекция, която може да бъде първично вирусна и вторично усложнена бактериално. Самата пневмония може да доведе до дихателна недостатъчност – тежко усложнение на това заболяване", обяснява д-р Цветана Йорданова, пулмолог в Аджибадем Сити Клиник Варна. Младата лекарка е със значителен опит в диагностиката и лечението на белодробни заболявания.

Тя преглежда в медицинския център, където има всичко за точната и бърза диагностика: клинична лаборатория, рентген, скенер. Пулмолозите работят в партньорство и с лекари от други специалности за уточняване на някои случаи.

В сезона на грипа особено внимание от страна на лекарите представляват малките деца, хора с хронични заболявания – белодробни, сърдечни, с диабет, на диализа или след органова трансплантация. В днешно време тази група вече става значителна и тези хора са по-податливи на инфекции и респираторни заболявания“, казва д-р Йорданова.

Лекарката препоръчва прости и ефикасни мерки за предпазване от грип: често проветряване на помещенията, измиване на ръцете. Избягвайте застояване в затворени пространства, където са събрани много хора. Можете да подсилите имунната си система с витамини или прием на билкови препарати с ехинацея, червена боровинка, мащерка.