Карциномът на шийката на матката е коварно заболяване, чието откриване е от ключово значение за лечението. Всяка година новооткритите случаи у нас са около 1100-1200, а смъртните – 350-400.

„Това заболяване подлежи на профилактика. Редовните прегледи и правилно назначени и проведени изследвания могат да го открият в много ранен стадий, когато е лечимо“, казва д-р Станислава Кузманова, АГ-специалист с Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Тя и още няколко нейни колеги от лечебното заведение са сертифицирани да извършват колпоскопия.

Цитонамазката е най-разпространеният вид изследване, който е евтин и лесно приложим. Той обаче не е достатъчно информативен за откриване на ранните изменения по маточната шийка. При колпоскопия тя се оглежда под микроскоп след туширане със специални разтвори. Резултатът е ясен веднага.

С новия апарат лекарите от варненската клиника разширяват своята програма „Женско здраве“ за ранна диагностика на онкологични заболявания при жените. В нея са включени ехография на млечни жлези, мамография и ядрено-магнитен резонанс за диагностика на рак на млечната жлеза. Консулт при мамолог-онкопластичен хирург на гърда и биопсия допълват възможностите за диагностика на това заболяване. Освен АГ-преглед, цитонамазка и колпоскопия, опитни специалисти-рентгенолози провеждат скенер на малък таз за ранно откриване на онкологични заболявания при жените.