Над 16 400 пациенти от Варна и Североизточна България бяха изследвани в Аджибадем Сити Клиник Медицински център през 2013 г. Данни от работата на най-добрия център по образна диагностика в доболничната помощ у нас изнесе пред журналисти д-р Венелина Милева, управител на лечебното заведение.

“Стотици пациенти откриха на време своя здравен проблем, благодарение на висококвалифицираните специалисти, които разчитат резултатите, направени с помощта на нови апарати от последно поколение”, казва д-р Милева.

Близо 2500 човека са се изследвали на магнитния резонанс. Той има големи възможности за диагностициране на централната нервна система, гръбначния стълб и ставите, вътрешните органи. 4500 са посетили 64-срезовия компютърен томограф. Той извършва колоноскопии на дебелото черво, ангиографии на съдовете, коронарографии на сърце. Апаратите са щадящи за пациентите с минимална доза на облъчване.

По програми за профилактика на рака на млечната жлеза са преминали близо 3500 жени. Те са се изследвали на единствения в Североизточна България дигитален мамограф. Той е с висока разделителна способност, позволява изключително качествена диагностика и запис на резултатите на магнитен носител. Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова по-ефективно и леко за пациентките е лечението, напомнят специалистите от Аджибадем Сити Клиник Медицински център.

С 30% са се увеличили страдащите от бъбречно-каменна болест, които са потърсили лечение с най-новия литотриптер в Североизточна България. Той позволява разбиване на образуванията с лазерно насочване под ехографски контрол и се справя и с уратни камъни, които не се виждат на рентген. Над 250 пациенти от Варна, Добрич, Шумен, Русе, Велико Търново, Бургас и Ямбол са се подложили на процедури с новия литотриптер за последните три месеца на 2013 г.

Всички изследвания по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Медицински център и лечението с литотриптера могат да се правят и по Здравна каса.

“В медицинския център работят около 120 човека, половината, от които са лекари със специалност. За нас е водещ комплексния подход в диагностиката на различните видове заболявания, затова разполагаме с лекари от всички видове специалности и специализирани медико-диагностични лаборатории”, подчертава д-р Милева.