Д-р Виктор Минков, УНГ
Д-р Виктор Минков е най-новият лекар в екипа на Аджибадем Сити Клиник Варна. Той е специалист по Уши-нос-гърло с над 10 години стаж. Завършил е медицина в Тракийския университет в Стара Загора. И до момента работи в УНГ-отделение в МБАЛ „Св. Анна“.
Д-р Минков извършва комплексна диагностика и лечение на затруднено носно дишане, функционална хирургия на носа /радиохирургия на носни конхи/, функционална и ендоскопска хирургия на околоносни кухини, диагностика и хирургично лечение на хъркане и начална сънна апнея, онкологични заболявания на носа и околоносни кухини. Има опит с микрохирургия на ларинкс, също - многогодишен опит в лечение на остри и хронични заболявания на ухото. Извършва аудио- и тимпанометрия – методи за измерване на параметрите на слуха.

Д-р Минков отговаря на няколко въпроса, свързани със заболяванията на сливиците при децата.

Кои симптоми са знак, че може сливиците на детето да са възпалени?
При фарингеалната тонзила (т.нар. ”трета сливица”) симптоматиката се дължи или на самата хиперплазия (уголемяване), или на възпалителен процес, или и на двете заедно. При възпалителния процес наблюдаваме: носен секрет, водещ до обструкция; среден отит (в резултат на обструкция на Евстахиевата тръба), проявяваща се с болка, намаление на слуха; ринит и синуит; шиен лимфаденит. Общи смущения - затруднено носно дишане, кашлица, повишена температура.

Какво представлява така наречената „трета сливица“?
Тонзилите – сливиците, са органи, разположени във фаринкса, които са елемент на имунната система, част от велофарингеалната бариера. Те участват в защитата на организма при най-първия му досег с външната среда – въздух, храна, течности. „Трета сливица” е строго специфична за детския организъм, като обикновено е най-изразена между 2 и 4 години, а след пубертета, по правило, претърпява обратно развитие.

Непременно ли се оперира „трета сливица“?
Лекарят винаги първо опитва с медикаментозно лечение. Следи се да се подобри имунитета, водят се профилактики, провежда се физиотерапия. При някои деца това оказва добър ефект, но при чести рецидивиращи възпаления се препоръчва операция. Инфекцията, особено при малките деца, често слиза до долните дихателни пътища и води до бронхити, бронхиолити, пневмонии. Това налага често антибиотично лечение, което не е добре за детския организъм, защото така още повече спада имунитета.

„Трета сливица“ и отит – какво да се прави?
Разрастването на фарингеалната тонзила причинява обструкция /запушване/ на Евстахиевата тръба - води до проводна глухота в резултат на снижената вентилация на средното ухо и последваща ретракция на тъпанчето. Обструкция на слуховата тръба от аденоидна вегетация предразполага към натрупване на течност в средното ухо (сериозен отит). То може да стане доста тежко и да продължи за дълъг период от време, ако не се вземат адекватни мерки.
Важно е да се знае, че отитът е остро състояние, характеризиращо се със силна болка. Първото, което може да се направи, е да се даде обезболяващо и да се потърси консулт с УНГ специалист.