Д-р Едвин Васви, неврохирург

Съвременен метод за лечение на болезнени счупвания на прешлените при остеопороза прилага неврохирургът д-р Едвин Васви. Специалистът прави вертебропластика при хора, страдащи от последствията при остеопороза и причиняващи болки и инвалидизация.

Важно е да се знае, че в 70% от случаите, счупванията на прешлените са безсимптомни.

Затова е важен прегледа при неврохирург, за да се установи дали остеопоротичната фрактура на прешлена е симптоматична или безсимптомна.

Д-р Васви преглежда в Аджибадем Сити Клиник Варна в понеделник и четвъртък със записване на час на тел. 0700 33 900, 0892 20 20 80. Приема по Здравна каса, здравно-застрахователни фондове и платено.

  • Колко хора са засегнати от остеопоротични фрактури на прешлените

Над 50% от жените и над 30% от мъжете преживяват компресионни фрактури на прешлените вследствие на остеопороза. Между 90 000 и 95 000 души в България преживяват по една фрактура на прешлените годишно. Тези фрактури водят до болки, понякога с инвалидизиращ характер, вследствие на което пациентите остават обездвижени, а това от своя страна увеличава риска от тромбози.


  • Какво представлява вертебропластиката


Перкутанната вертебрална аугментация (вертебропластика) е процедура, която се прави при болезнени компресионни фрактури на телата на прешлените, които не могат да се лекуват чрез медикаментозна обезболяваща терапия.

Процедурата спира изцяло наличието на болка за пациента, което е много важно.

Това е метод, при който се инжектира костен цимент във фрактурираното тяло на прешлена. Самият костен цимент се втвърдява в рамките на 7-8 минути и подсилва структурата на прешлена.


  • Как се диагностицират счупвания на телата на прешлените при остеопороза


Основният рисков фактор, който води до счупвания на телата на прешлените е остеопороза.

Д-р Васви подчертава: „Важно е да се отбележи, че фармакологичното лечение на остепорозата е ефективно и редуцира рискa за образуване на фрактури на прешлените с 40% до 60%, но само когато лечението започне в предклиничния стадий на заболяването. Болезнените фрактури са най-манифестното клинично последствие на това заболяване, но бих искал да акцентирам и върху това, че в 70% от случаите, счупванията на прешлените са безсимптомни.

Затова е важен прегледът при неврохирург, за да се установи дали остеопоротичната фрактура на прешлена е симптоматична или безсимптомна.“

Преди преглед, е уместно да се направят следните изследвания – рентгенография и скенер/компютърна томография на болезнените сегменти на гръбначния стълб.

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна разполага с най-модерната апаратура за диагностика на това заболяване и с опитни, висококвалифицирани специалисти по образна диагностика, които да разчетат изследването.

  • Какво трябва да знаят пациентите за провеждането на вертебропластика


Процедурата се извършва в болнични условия, под рентгенов контрол, продължава около 20 до 30 минути. Може да се направи както под локална, така и с местна анестезия в зависимост от желанието на пациента и неговото общо състояние. Разрез на кожата няма, извършва се чрез интродукция на специални игли.

Болничния престой трае между 2 до 3 дни.