Павел Павлево - 5kmrun

5kmrun или „Петте километра“, както го наричат участниците, е свободно организирано бягане. Всяка събота в Морската градина на Варна /както и в парковете на София, Пловдив и Бургас/, стотина ентусиасти се събират, за да бягат. В сайта на организацията всеки може да запише постижението си и да участва в различни класации.

На 25 ноември 2023 г. бягането ще е посветено на Мовембър – месецът за мъжко здраве.

Аджибадем Сити Клиник във Варна се включва в събитието с 5 безплатни прегледа при уролог. Те ще бъдат разиграни на томбола сред участниците в „Петте километра“. И ще напомнят на всички останали мъже, че веднъж годишно е добре да преглеждат простата си. Защото няма нищо по-надеждно от редовната и ранна профилактика на онкнологичните заболявания при мъжете.

Срещаме ви с Павел Павлов – един усмихнат млад мъж, който движи организацията на 5kmrun във Варна. Той е мениджър в голяма верига маркети и баща на две деца и – запален бегач.

Как започнахте да бягате и да работите за „Петте километра“?

Две години бях участник-бегач и до днес. От четири години и половина поех организацията на съботните бягания.  Някои от тях са с кауза – като това на 25 ноември, когато апелираме към мъжете да се погрижат за здравето си. Всеки може да започне да бяга във всеки един момент, когато намери мотивация. Аз започнах през 2015-та година, докато чаках сина си от тренировки на стадиона . След това продължих с парковите бягания, а след това – любителски състезания.

Какво му трябва на човек, за да започне да бяга?

 Маратонки и желание. Във Варна имаме Морска градина – изключително красив и достъпен парк. Стартът е всяка седмица без значение на метеорологичните условия. В летния период е 9 сутринта, есента и зимата – от 10. Събираме се в началото на централната алея до Летния театър. Бяга се по Алеята на славата до стария Карин дом по Станчовата алея и обратно. Всеки бяга с различно темпо – изчакваме най-бавните.

 Какви хора участват в 5kmrun?

 Най-различни – някои се занимават полупрофесионално с бягане, участват трениращи деца и младежи, майки с колички, бащи с деца, възрастни хора, за които това е вид социална дейност. Мнозина идват, за да видят приятелите и познатите си, а бягането в събота е нещо традиционно.

 Може ли бягане веднъж седмично да подобри здравето на човека?

Да, много хора бягат веднъж седмично. Прието е, че тези 5 км могат да бъдат избягани от всеки здрав човек – по-бавно, по-бързо. Вместо да бягат на пътечката в някой фитнес на прашно и закрито, е по-приятно в парка със стотина души, които имат ентусиазъм и мотивация.

Никога не е късно да започнеш да бягаш -да излезем от офисите, слънцето да ни грее и вятърът да ни духа.

Павел Павлов -5km
Павел Павлов /вдясно/ е с участници в 5kmrun всяка събота в Морската градина на Варна.