„При болка в коляното при спортуващи подрастващи младежи се налага намаляване на натоварванията. Симптомите могат напълно да преминат или да намалеят. Ако проблемът продължава и след завършване на растежа е нужна намесата на ортопед-травматолог“, казва д-р Захари Говедаров. Уважаваният ортопед консултира пациенти в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Той има богат опит в спортната травматология и е сред пионерите на артроскопията в България.

Въпреки широкото разпространение на болка в коляното, причината за това състояние често е неясна. В някои случаи анатомията на колянната става (капачката на коляното) е различна от нормалното. Отклоненията се проявяват или под формата на плитка бразда, или под формата на неправилна ос на натоварване.

Има случаи, при които синовиалната бурса в предната част на пателата внезапно се възпалява в резултат на нараняване. По-често обаче хроничното възпаление е резултат на претоварване на коленните стави. Острото възпаление на бурсата обикновено преминава само. В случай на силно подуване, излишната течност може да бъде отстранена с пункция. Продължителното възпаление на синовиалната бурса може да изисква хирургично лечение, при което възпалената бурса се отстранява.

Съществуват и други патологични промени в сухожилията или хрущяла на колянната става, които трябва да бъдат диагностицирани от специалист-ортопед. Не се колебайте да потърсите мнението на лекар, за да се реагира навреме, съветва д-р Говедаров.