Човекът е социално същество и генетично му е заложен стремеж да бъде приет и харесан. В годините на пубертета, когато родителите и учителите като авторитети биват отречени, подрастващите търсят себе си като експериментират и се противопоставят на съществуващите правила. В този период още неизградената психика е податлива на въздействия и често стремежът да бъдат харесани и да се социализират води по пътя на наркотиците.

Подрастващите се стремят да са модерни, интересни, да са като другите, да опитат нови неща, да са център на внимание, да са силни, енергични. Именно с тези послания привличат новите дроги - те се рекламират като безобидни вещества, които носят настроение, „правят купона“, дават енергия и сила, прават те издържлив, „изчистват ти ума“, намаляват нуждата от сън и са много евтини. Няма социална група, която да е имунизирана спрямо примамливите субстанции. Разполагането с повече средства само разширява палитрата на наркотични вещества, с които може да се експериментира. През последните години възрастовата граница за първи на прием на наркотични вещества е спаднала до 12 г. в.. Стряскащи са данните от анкетиране на ученици в 9-ти и 10-ти клас- всеки трети е признал, че е употребил поне веднъж в живота си психоактивни вещества.

С всяка година пазарът се залива с все-по нови, по-опасни и лесно достъпни през интернет платформи наркотични вещества. Предлагат се в различни форми - на прах, кристали, течност, на таблети с атрактивни опаковки. Разнообразни са и имената, под които се срещат-от различни абревиатури, през жаргонни названия като „трева“, “чай“, „билка“, „тамян“, „соли за вана, „ тор за растения“, „флака“, „Spice”, “King”, “Ninja”, “Black magic”, “Smoke”. Съдържанието и разпределението на активните субстанции в единичните дози е неясно. За подсилване на ефекта и увеличаване на количеството дилърите добавят прах за пране, абразиви, препарати за отпушване на канали, отрова за мишки.

За разлика от бума на наркотиците през 90-те години, когато най- разпространен беше хероинът, сега на мода са амфетамини, кристали и синтетични канабиноиди. Марихуаната, която се предлага на пазара е смесена със синтетични канабиноиди, които правят ефекта й върху психиката непредсказуем. Експериментирането с наркотици, дори само единичното „пробване“ е като руска рулетка, защото може да отключи не само моментни психози, а и трайни психотични разстойства, включително шизофрения.

Експериментирането може да прерастне във вредна употреба, а впоследствие в зависимост. Доказано е, че вредата на психоактивните вещества върху развиващия се мозък на подрастващите е значително по-голяма. Дори да не се развие зависимост или психоза палитрата на нерекламираните страни на новите дроги остава богата: нарушения в паметта и концентрацията, затруднения в училище, раздразнителност, агресивност, разрушително поведение, халюцинации, под въздействие на които могат да скочат от високо, тъй като вярват, че могат да летят или да бъдат блъснати от кола, тъй като губят ориентация в действителността, параноя, повишено артериално налягане, тахикардия - с висок риск при младежи със сърдечни проблеми, повръщане, тремор, безсъние, припадъци, тревожност, обърканост, автоагресия, повишена температура с дехидратация, мускулна атрофия, прояви на канибализъм, канцерогенно действие, смърт.

Наркотиците са едно от хилядите изкушения в пубертета. Колкото по-рано младежите се запознаят с опасностите, които те крият, толкова по-голям е шансът да устоят при срещата си с тях. Добрата връзка с родителя, ангажираността със спорт и извънкласни дейности, познаването на приятелската среда и разумното разпределение на дневния бюджет на подрастващите са фактори, които доказано намаляват риска от употреба на психоактивни вещества. Важно е родителите да бъдат бдителни и при установен системен прием на наркотични субстанции да потърсят своевременно помощ от специалист.