Подрастващите се стремят да са модерни, интересни, да са като другите, да опитат нови неща, да са център на внимание, да са силни, енергични. Именно с тези послания привличат новите дроги - те се рекламират като безобидни вещества, които носят настроение, „правят купона“, дават енергия и сила, прават те издържлив, „изчистват ти ума“, намаляват нуждата от сън и са много евтини. Няма социална група, която да е имунизирана спрямо примамливите субстанции. Разполагането с повече средства само разширява палитрата на наркотични вещества, с които може да се експериментира. През последните години възрастовата граница за първи на прием на наркотични вещества е спаднала до 12 г. в.. Стряскащи са данните от анкетиране на ученици в 9-ти и 10-ти клас- всеки трети е признал, че е употребил поне веднъж в живота си психоактивни вещества.

С всяка година пазарът се залива с все-по нови, по-опасни и лесно достъпни през интернет платформи наркотични вещества. Предлагат се в различни форми - на прах, кристали, течност, на таблети с атрактивни опаковки. Разнообразни са и имената, под които се срещат-от различни абревиатури, през жаргонни названия като „трева“, “чай“, „билка“, „тамян“, „соли за вана, „ тор за растения“, „флака“, „Spice”, “King”, “Ninja”, “Black magic”, “Smoke”. Съдържанието и разпределението на активните субстанции в единичните дози е неясно. За подсилване на ефекта и увеличаване на количеството дилърите добавят прах за пране, абразиви, препарати за отпушване на канали, отрова за мишки.

За разлика от бума на наркотиците през 90-те години, когато най- разпространен беше хероинът, сега на мода са амфетамини, кристали и синтетични канабиноиди. Марихуаната, която се предлага на пазара е смесена със синтетични канабиноиди, които правят ефекта й върху психиката непредсказуем. Експериментирането с наркотици, дори само единичното „пробване“ е като руска рулетка, защото може да отключи не само моментни психози, а и трайни психотични разстойства, включително шизофрения.

Експериментирането може да прерастне във вредна употреба, а впоследствие в зависимост. Доказано е, че вредата на психоактивните вещества върху развиващия се мозък на подрастващите е значително по-голяма. Дори да не се развие зависимост или психоза палитрата на нерекламираните страни на новите дроги остава богата: нарушения в паметта и концентрацията, затруднения в училище, раздразнителност, агресивност, разрушително поведение, халюцинации, под въздействие на които могат да скочат от високо, тъй като вярват, че могат да летят или да бъдат блъснати от кола, тъй като губят ориентация в действителността, параноя, повишено артериално налягане, тахикардия - с висок риск при младежи със сърдечни проблеми, повръщане, тремор, безсъние, припадъци, тревожност, обърканост, автоагресия, повишена температура с дехидратация, мускулна атрофия, прояви на канибализъм, канцерогенно действие, смърт.

Наркотиците са едно от хилядите изкушения в пубертета. Колкото по-рано младежите се запознаят с опасностите, които те крият, толкова по-голям е шансът да устоят при срещата си с тях. Добрата връзка с родителя, ангажираността със спорт и извънкласни дейности, познаването на приятелската среда и разумното разпределение на дневния бюджет на подрастващите са фактори, които доказано намаляват риска от употреба на психоактивни вещества. Важно е родителите да бъдат бдителни и при установен системен прием на наркотични субстанции да потърсят своевременно помощ от специалист.