д-р Женя Димитрова дерматолог
25 юни е обявен за Световен ден на витилиго - кожно заболяване,от което са засегнати близо 100 милиона души по света. То се изразява в по-светли петна по кожата, косата и брадата. Въпреки че не е животозастрашаващо, витилиго слага своя психологически отпечатък върху човека. При много хора може да доведе до тревожност и депресия. 
Витилиго не може да бъде изцяло излекувано, но може да бъде повлияно от нови средства в медицината и козметиката. Д-р Женя Димитрова, д.м. от Аджибадем Сити Клиник Варна обобщи най-важното, което трябва да се знае за кожното заболяване и новите методи на лечението му.
Витилиго е често кожно заболяване засягащо между 0.5% и 2% от световното население  независимо от  възрастта  и расата. То често се асоциира с други автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, диабет, атопичен дерматит, пернициозна анемия и болести  на щитовидната жлеза ( при около 52% от пациентите). 
В половината от случаите първите петна се появяват преди двадесетгодишна възраст. Установява се, че децата с витилиго често имат роднини със същото заболяване. Смята се, че за предаването на заболяването играят роля няколко гена и тяхното комбиниране определя появата му. 
При витилиго имунната система атакува клетките произвеждащи пигмента на кожата -меланин. Активността на този процес определя колко големи ще станат петната и как ще напредва процеса на обезцветяване. 
Светли петна  се появяват по кожата, космите и лигавиците. Най-често са засегнати зоните около очите , устата, гениталиите, както и изложените на по-често травмиране места по крайниците. В обезцветените участъци побеляват и космите - брада, вежди, мигли. Когато  светли петна се появяват само в едната половина на тялото, се говори за сегментно витилиго. То обикновено се появява в по-ранна възраст, прогресира година-две след което се  стационира.
 Провокиращи фактори за поява на нови петна могат да бъдат слънчево изгаряне, дълбоки химически пилинги или травми на кожата.
Еволюцията на витилигото не може да се предвиди. Понякога петната спират да се появяват и  изчезват дори без лечение. В други случаи обезцветяването напредва и засяга значими повърхности от кожата. За съжаление не съществуват начини за предвиждане и насочване напредването на заболяването. 
Важно е светлите участъци да не се излагат на слънце, тъй като те лесно изгарят, което допълнително влошава витилигото. Препоръчително е върху откритите участъци да се нанасят слънчезащитни средства с фактор (SPF) над 30. 
Макар че не застрашава живота, витилигото значително може да влоши качеството на живот предизвиквайки проблеми в личните отношения, обучението и кариерата. Проучвания доказват по-високи нива на тревожност,  депресия и дори мисли за самоубийство при пациентите с това заболяване. 
Витилигото не може да бъде напълно излекувано, но съществуват лечебни средства, които да възстановят пигментацията на кожата. Лечението е толкова по-ефективно, колкото по-нови са  светлите петна. 
Лекарствата,  които могат да доведат до възстановяване на цвета на кожата включват - локални кортикостероиди,  калциневринови инхибитори и  аналози на витамин D. През  2022г Американската администрация по храни и лекарства (FDA) одобри и локален JAK-1 и 2 инхибитор за възстановяване на пигментацията при пациенти с витилиго над 12 години . Утвърден метод за лечение е  фототерапия с ултравиолетови лъчи. При някои случаи на бързо прогресиращо заболяване може да се назначат кортикостроиди под формата на таблетки или инжекции. Възможни са и оперативни методи на лечение - трансплантация на клетки или кожни присадки.  Възстановяването на пигментацията обаче  може да бъде временно, като една година след спиране на лечението в 40 % от случаите отново се появяват светли петна. 
Широко използвани са автобронзатни и специални гримове , които да изравнят оцветяването на кожата. Пациентите трябва да са запознати с рисковете от правенето на татуировки, тъй като травмирането на кожата  може да доведе до поява на нови петна. 
Имунната система е добре да бъде подкрепяна от здравословен начин на живот,  да се намали стреса и да се приема балансирана и пълноцена храна. Не трябва да се забравя и за психологическия комфорт – групи за подкрепа, психотерапия и различни техники за релаксация  могат да подобрят значително качеството на живот.

Свързани отделения