Д-р Нина Хаясетдинова, АГ
- Д-р Хаясетдинова, кога младите жени посещават гинеколог?
- Младите момичета нямат знанията и навиците да посещават редовно гинеколог. За мен този проблем произтича от семейството и възпитаването на здравна култура. Те идват на лекар, когато проблемите вече са станали нетърпими.
- Кога една млада жена трябва да посети гинеколог за пръв път и как да се погрижи за своята плодовитост?
- Ако девойките не водят полов живот, имат редовен цикъл и нямат оплаквания – не е задължително да ходят на гинеколог. За тях това е психологическа травма, неприятно и понякога – болезнено.
Но започнат ли полов живот – трябва да посещават специалист-гинеколог поне веднъж в годината и то задължително. И да споделят с лекаря – да казват своите оплаквания, своите притеснения, защото не винаги могат да ги изговорят с близките. А лекарят е лекар, с когото може да се сподели всичко и да намери решение.
- Кои са факторите, които вредят на плодовитостта, за които младите жени не си дават сметка до момента, в който не пожелаят да имат бебе?
- Първо – количеството на половите партньори. Второ – нередовен цикъл. Неконтролируемо приемане на медикаменти – аварийната контрацепция, за която те не мислят. А тя обърква целия цикъл – от три месеца до половин година. Полов контакт без предпазни средства. А след като си намерят подходящ партньор започват да мислят за бъдещето, за деца и се оказва, че имат проблем като резултат на всички тези фактори.
- След какъв срок една двойка трябва да се досети, че има проблем с правенето на дете?
- Ако се води редовен полов живот и от 3 до 6 месеца няма бременност това означава, че трябва да се посети гинеколог и уролог, за да се търси причината. Проверяват се и двамата партньори. Забелязала съм в България, че често проблем има при мъжете. Постоянно препоръчвам пускане на спермограма и често се оказва, че мъжът е увреден – живи сперматозоиди под 1%...
- Работили сте и в Латвия, и във Финландия. Каква е ситуацията там?
- Картината е подобна – проблем с плодовитостта има и при мъжете, понякога даже по-често. И като цяло хората не обичат да ходят на лекар. Особено на гинеколог.
- На каква възраст са жените с изчерпан яйчников резерв, които Ви тревожат?
- Моите наблюдения тук в клиниката са, че зачестяват случаите на жени, които имат този проблем в много ранна възраст. Имам пациентки на 28, на 31, третата – на 37 години – без цикъл и в дълбок климакс. Има един показател, който показва какъв е яйчниковият резерв – Антимюлеров хормон. Ако неговото ниво е под 0.1, значи яйчниковият резерв е изчерпан. В такъв случай инвитро процедура може да се получи само с донорска яйцеклетка.
В такъв случай не бива да се изпада в мрачни мисли, в тревоги, а да се потърси специалист, който има варианти да помогне. В днешно време медицината дава възможности и с помощта на добри лекари, макар и трудно, такива пациентки могат да забременеят.
Важно е да се знае, че жените могат и със самонаблюдение да разберат, че нещо не е наред: ако усещат, че нямат либидо, желание за полови контакти, че започва да се променя цикъла или става по-дълъг, или има нередовно кървене, това означава, че непременно трябва да бъде прегледана от гинеколог. Назначават се изследвания, търси се решение. Но първият признак, който човек може сам да почувства – липса на желание за полов контакт.