Високите летни температури оказват влияние на сърцето поради следните фактори. Топлината води до разширяване на кръвоносните съдове, което може да понижи силно артериалното налягане. От друга страна, при високи температури организмът губи много вода чрез потене, което може да доведе до дехидратация и да засегне сърдечната функция. Тялото се опитва да регулира температурата чрез увеличаване на сърдечната честота, затова често усещаме сърцебиене при излизане на разходка в горещите часове. Тези фактори могат при предразположени хора да провокират и аритмия. При възрастните наблюдаваме и по-изразена умора и необичайно ниски стойности на кръвното налягане. Понякога е необходимо по-често измерване и съобразяване на приема на медикаменти през летните месеци. Високите температури и излагането на слънце могат да доведат до топлинен удар, затова е препоръчително излизането на разходка в ранните сутрешни часове.
 
Когато става въпрос за сърцето и почивката на плажа, е важно да обърнете внимание на някои аспекти. Престоят на морето и слънцето могат да бъдат приятни, но е добре да следвате някои препоръки: пийте достатъчно вода, за да предотвратите дехидратацията. Избягвайте много сладки или алкохолни напитки. Те допълнително обезводняват организма. Също е добре да избягвате горещите часове за посещение на плажа. Останете в сянка и избягвайте излагане на слънце между 11 и 16 часа, когато слънцето е най-силно. 
Ако имате сърдечни заболявания, консултирайте се с лекар относно подходящите активности на плажа. Не прекалявайте с физическите натоварвания. Избягвайте интензивни тренировки при високи температури. Носете лека дреха и шапка: защитете се от слънцето, за да намалите стреса върху сърцето. Високите температури могат да натоварят сърдечно-съдовата система, като тялото се опитва да се охлади чрез изпотяване и разширяване на кръвоносните съдове. Това води до по-голямо натоварване на сърцето, което трябва да работи повече, за да осигури достатъчно кръв и кислород до органите и тъканите. 
Плуването е изключително полезно за сърцето и общото здравословно състояние. То подобрява кръвообращението -  увеличава доставката на кислород към мозъка, както и укрепва сърдечния мускул. Тренировките в басейна или морето увеличават капацитета на белите дробове, което подобрява кислородната обмяна. Ако страдате от сърдечно заболяване, е препоръчително първо да се допитате до специалист, доколко физическа активност е подходяща за вас, тъй като няма универсални препоръки.