Д-р Янков - гастроскоп
Фибро-езофаго-гастроскопията е ендоскопско изследване, което дава възможност за директен оглед отвътре на горния гастро-интестинален тракт - хранопровод, стомах и дванадесетопръстник, както и да се вземе материал /биопсия/ за микроскопско изследване. Това улеснява лекаря в поставяне на точна диагноза и назначаване на най-подходящо лечение. Показано е за хора, които имат коремни болки, хронични или повтарящи се епизоди на киселини, гадене, повръщане, проблеми с преглъщането, необяснима загуба на телесно тегло, съмнения за язвена болест, рак на хранопровода или стомаха, и др.”, казва д-р Георги Янков, гастроентеролог във варненската клиника.

Гастроскопията (ФЕГС) в Аджибадем Сити Клиник във Варна се извършва с нов апарат на Fujifilm – HD видеогастроскоп EG 720R и HD видеопроцесор ЕP 6000 Eluxeo light. Иновативните режими на работа LCI (Linked Colour Imaging) и BLI (Blue Light Imaging) повишават възможността за откриване и по-добро характеризиране на промените по хода на стомашно-чревния тракт.

За намаляване на дискомфорта от изследването могат да се приложат успокоителни или спазмолитични медикаменти, както и местна упойка с обезболяващ спрей. При желание от страна на пациента, фиброезофагогастроскопията може да се извърши под венозна анестезия, приложена от анестезиолог. Процедурата е с продължителност около 15 минути.

С това изследване клиниката увеличава възможностите за диагностика и лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт, както и удобството за пациентите да ползват различни здравни услуги на едно място. В диагностиката на гастроентерологичните заболявания се провеждат също рентгеново изследване с Бариева каша, скенер и ядрено-магнитен резонанс.