Д-р Димитър Митев, офталмолог

13 октомври е обявен за Световен ден на зрението. Съвременният начин на живот – с много уствойства и продължително излагане на светлина, влияе значително върху качеството на работа на очите. Как можем да си помогнем, обяснява д-р Димитър Митев, офталмолог в Аджибадем Сити Клиник Варна.

Зрението е едно от най-важните сетива. Благодарение на очите ние поглъщаме информация за света около нас и даваме материал на мозъка за анализ – рационален и емоционален. Животът на хората през последните десетилетия обаче се промени много, а с това – и начинът на гледане. От праисторически времена и дори в близкото минало човек е трябвало да вижда надалеч, за да оцелява, търсейки храна. Днес, в компютърния век всичко е на една ръка разстояние – до екрана на компютъра или смартфона. Затова в световен мащаб драстично се увеличават случаите на късогледство, прекомерна употреба на „изкуствени сълзи“, дори нарушения в съня. Те са предизвикани от постоянното взиране в екрана и продължителната осветеност, която влияе и на работата на мозъка. 

Хората, които работят на компютър продължително най-често получават болки в очите. Взирането в екрана намалява честотата на мигане от 12 до около 6 пъти в минута. В резултат на това се получава накъсване на така наречения "слъзен филм", окото не се овлажнява редовно и човек получава усещане за парене. Понякога се стига и до възпаление.

Втората причина за умора на очите пред компютъра е гледането на едно и също фокусно разстояние. При обичайни дневни дейности човек мести поглед непрекъснато между предмети на различно разстояние. А мониторът на компютъра или телефона винаги са на еднакво разстояние. Така се стига до застой на очните мускули и в крайна сметка – до все по-бърза умора на очите.

Как можем сами да даваме нужната почивка на своето зрение?
Ритуалът 20/20/20 отмаря на очите

  • На 20 минути за 20 секунди се гледа на 20 метра

  • „Пърхащо“ мигане – често мигане с очи

  • Палмина от palm – ръка. Окото се закрива с длан, за да се създаде усещане за дълга тъмнина

    Имайте предвид, че защитните очила за работа с компютър могат да бъдат полезни само ако са с коригиращ диоптър след преглед от офталмолог.

    Важно е да се знае, че синята светлина уврежда ретината. А тя е широко застъпена в палитрата на компютърния интерфейс. Нашите очи виждат светлината в диапазона от 380 до 780 nm. Синята светлина е с най-малка дължина на вълната – около 400-450 nm, като с по-късите от тези нанометри вълни са вече от невидимия за нас ултравиолетов спектър. Това означава, че фотоните на тази светлина имат повече енергия и на са по-разрушителни. 

    Поради своята малка дължина на вълната синият цвят нарушава физиологията на здравия сън. Чувствителните към синьото излъчване клетки играят ключова роля, тъй като „съобщават“ на мозъка, каква е осветеността на околната среда. А това означава, че когато гледате яркия екран, тези клетки настройват вашия вътрешен часовник на дневна бодрост. Ето защо продължителното гледане на дисплей вечер води до смущения в съня – трудно заспиване, неспокоен сън. 
    Осигурете на очите си достатъчно дълга почивка от екрани преди заспиване, за да можете да отпочинете истински и без проблеми със заспиването.

    Четенето на нощна лампа също има своите коварни страни. За да не натоварва очите, трябва да си осигурите фоново осветление, което да компенсира яркостта на лампата. Аналогично е и при работата с таблет – не стойте дълго пред екрана в тъмна стая. Работата на таблет или компютър изискват и друго фоново осветление в помещението. 

    Много пациенти идват при мен и ме питат защо не виждат добре, след като носят редовно очила. Очилата са помощно средство, избрано за всеки човек индивидуално за корекция на късогледство или далекогледство, създадени по преценка на офталмолога. Те не могат да решат проблеми със зрението, ако не се спазва хигиена на четенето, работа пред екран, редовна отмора на очите или ако става въпрос за друго заболяване на окото, което изисква специално лечение.

Свързани отделения