В динамичното съвремие, изпълнено с повишени изисквания, несигурност и недостиг на време, стресът надвишава многократно нивата на адаптивнст на организма. Хроничното излагане на стрес оказва трайно негативно въздействие върху здравето - психично и телесно, влошава взаимоотношенията между хората, продуктивността на работното място и значимо намалява качеството на живот. Хроничният стрес засяга всяка система в организма като води до безсъние, тревожност, намалена концентрация и памет, намален болков праг, спад в имунитета, хранителни и репродуктивни нарушения, сърдечно-съдови заболявания.

По традиция пациентите търсят лекарска помощ, когато последствията от стреса се изяват като физически симптоми: болки в главата и тялото, гадене, диария, запек, често боледуване от инфекции, шум в ушите, обилно потене, сухота в устата, сърцебиене, стягане в гърдите, задух, косопад. В тези случаи изследванията не откриват обективна причина за оплакванията, което води до допълнителен стрес за пациентите. По статистически данни до 30 % от посещенията при общопрактикуващите лекари имат психологична компонента.

В тези случаи е удачно да се потърси помощ от психиатър, защото психиката често дава своите сигнали чрез телесни симптоми и докато не се постигне стабилизиране в психичното състояние на пациента физическите симптоми няма да отзвучат.