Кога щитовидната жлеза не работи нормално? Ако имате оплаквания от умора без видима причина, липса на концентрация, необяснимо напълняване, изпитване на хлад или косопод. Или обратното – като пружина сте, потите се много и изпитвате постоянна тревога. И в единия, и в другия случай се налага консултация със специалист и изследване на щитовидни хормони, съветва д-р Тезгюн Ариф, ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна.

В лечебното заведение дават 35% намаление за платеното лабораторно изследване на хормони TSH, FT4, aTPO. То вече може да се направи за 34 лв. Има и вариант за лабораторно изследване с включена ехография на щитовидна жлеза с 35% отстъпка, чиято цена е 60 лв.

 Щитовидната жлеза е един от най-важните регулаторни органи на организма и ума. Проблеми с нея по-често имат жените. Навременното поставяне на диагноза и започване на лечение е от съществено значение за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми.

„Резки и необясними промени в теглото са показател за заболяване на щитовидната жлеза. Напълняването говори за забавените й функции и недостиг на тироидни хормони. Подуване или притискане в областта на шията, по-забавена или ускорена сърдечна честота са белези, че жлезата има промяна във функциите“, казва д-р Ариф.
Ако се оплаквате от косопад, възможно е причината да е в щитовидната жлеза. Проблемът се решава с терапия, важно е да се установи и да се предприеме лечение.

Щитовидната жлеза е органът, който регулира процесите на топлообмен на тялото. При понижена функция на щитовидната жлеза, когато процесите в организма са забавени, е нормално да се появи усещане за постоянен хлад. При хипертиреоидизъм се наблюдава изпотяване, топли вълни, задух от чувството за топлина.
Оплаквания като суха кожа, чупливи нокти, запек, обилна менструация, мускулна слабост, нередовен месечен цикъл подсказват, че имате проблем и трябва да се обърнете към ендокринолог.