Лятото е сезонът на слънцето, отпуските и безгрижните моменти на плажа, но продължителният престой на слънце може да влоши здравословното състояние. В следващите редове ще разгледаме някои от най-често срещаните здравословни проблеми през лятото. Вземайки предпазни мерки и навременна консултация със специалист ще избегнете рисковете и ще се насладите на слънчевите безгрижни дни.

Стомашни инфекции

Нелекуваните стомашни инфекции могат да доведат до дехидратация и усложнения. Обърнете внимание при признаци като силна жажда, сухота в устата и замайване. При продължителна и силно изразена симптоматика, потърсете лекарска помощ и се консултирайте с гастроентеролог.

Поява на нови бенки

При продължително излагане на слънце UV лъчите могат да бъдат крайно опасни към кожата и да бъдат причина за появата на нежелани бенки, включително меланом. Симптомите включват промяна на размера, формата или цвета на бенката, както сърбеж и кървене. Навременната диагностика е от изключително значение. При съмнения се консултирайте с дерматолог. Той ще извърши необходимия преглед и ще назначи подходящо лечение.

Вода в ушите

Плуването в морето или басейна, наред с приятните емоции, може да предизвика нежелани здравословни проблеми, като възпаление на ухото или „отит на плувеца“. Задържането на вода в ушите увеличава риска от развитие на външен отит - възпаление на външния слухов канал, което може да се дължи на инфекциозни или неинфекциозни причини. Първите симптоми на отита се проявяват няколко часа след плуване. Изразяват се в усещане за дразнене, сърбеж, парене, умерена или силна болка в ухото, съпроводена със заглъхване и леко понижаване на слуха в някои случаи. При първи симптоми се свържете с УНГ специалист.

Ухапвания от насекоми

Комарите, кърлежите и други насекоми са по-активни през лятото и могат да предават различни болести. Използвайте репеленти за насекоми с DEET или други ефективни съставки. Носете дълги ръкави и дълги панталони, особено при разходки в природата. След престой на открито, проверявайте тялото за кърлежи  при нужда от медицинска помощ, посетете най-близкото лечебно заведение от групата на Аджибадем Сити Клиник.

„Прескачане на сърцето“

Ако имате сърдечно-съдово заболяване или сте преминали сърдечна операция по време на продължителните горещини може да усещате умора, съпроводена с т.нар. „прескачане на сърцето“. Ако не изкачвате някой връх в планината, то усещането за кратка аритмия, не е нещо, на което да махнете с лека ръка. В такъв случай потърсете помощ от кардиолог.

„Вените да натежат“

Тежест, подуване, болка и парене в областта на вените на краката са усещания, от които мнозина се оплакват, особено през горещите месеци. И ако първата ви мисъл е „какво толкова, имам разширени вени”, то имайте предвид, че те далеч не са чисто козметичен проблем. Не чакайте просто да ти минат, защото това твърде вероятно няма да се случи. Обърнете се към нашите ангиолози в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център и се възползвайте от 10% отстъпка от прегледа за периода 1 август - 15 септември!

 

Специалистите на Аджибадем Сити Клиник са на ваше разположение, затова не се колебайте да се обърнете към тях!