В забързаното ежедневие е лесно да забравим за нашия най-важен орган – сърцето. Ето защо, като болнична група, дълбоко ангажирана със сърдечното здраве, сме развълнувани да ви напомним за важността от превенцията, като Ви поканим да завържете връзките на спортните си маратонки и да тичате с нас в парка. 

Всяка година отбелязваме 29 септември с физическа активност, включвайки се в глобалната инициатива за насърчаване на здравословния начин на живот, чиято основна цел е повишаване на осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания. Здравните специалисти са категорични, че за да живеем по-дълго в добро здраве, трябва да се адаптираме към здравословен начин на живот. 

За съжаление, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещата причина за смърт в световен мащаб, отнемайки милиони животи всяка година. Добрата новина и надеждата е, че много от тези заболявания и състояния могат да бъдат предотвратени или облекчени чрез прости промени в начина на живот. Редовната физическа активност, балансираната диета и справянето със стреса са ключови компоненти за поддържане на здраво сърце. 

Притеснителен е фактът, че хората избягват прегледите при кардиолог особено когато липсват оплаквания и се чувстват в добра форма.  

Знаете ли, че е препоръчително още в 30-те си години да обърнете внимание на рисковите фактори и на сърдечното си здраве? Лекарите препоръчват да започнете с профилактичните прегледи на сърцето от 40-годишна възраст.

Защо маратон?

Специалистите са единодушни, че воденето на активен начин на живот е един от най-ефективните начини за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тичането или ходенето в маратон е не само забавен и увлекателен начин да се раздвижите, но по този начин помагате за увеличаване на осведомеността относно това колко са важни препоръчителните регулярни прегледи и сърдечното здраве. 

Ето няколко причини, поради които си струва да поканите приятели и да споделите своя почивен ден с нас:

  • Тичането в маратон е чудесен начин да накарате сърцето си да изпомпва кръвта по-добре и да подобрите, както физическата така и сърдечно-съдовата си форма.
  • Участвайки, Вие оказвате своята подкрепа и се ангажирате към глобалната инициатива.
  • Показвайки добър пример, можете да вдъхновите своите близки и приятели към изграждане на по-здравословни навици.
  • Част от нашето събитие ще бъдат и медицински специалисти, които на място ще могат да измерят вашето кръвно налягане и да бъдат полезни с основни съвети за превенция и поддържане на здраво сърце.

Тъй като всичко започва от сърцето, вярваме, че грижата за него трябва да бъде приоритет. Отбележете в календарите си датата 30.09 и се заредете с енергия за нашия маратон, който стартира в 9:00 часа в Южен парк, София, от статуята с гълъбите.

От 5krun напомнят, че 5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора и страхотно предизвикателство за всички онези, които ще се решат да бягат за първи път през живота си! Напомняме, че няма значение дали спринтирате, тичате или ходите- това е страхотен начин да направите първата решителна крачка към по-осъзнат начин на живот. Нека заедно тичаме към по-здраво бъдеще за сърцето!