На 19 октомври, Деня на българския лекар, Българският лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2022 г.

Званието „Лекар на годината 2022“ получи проф. Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Наградата беше връчена от президента Румен Радев.

Проф. Иво Петров е един от основателите на болницата преди точно 10 години и двигател на иновациите в медицината не само у нас, но и в световен мащаб. 

Проф. Петров е първият инвазивен кардиолог в света, който имплантира ендопротеза на дете с аортна дисекация. Именно той извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт у нас. Редом с това, проф. Петров е и пионер в имплантирането на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето.

За отличието си проф. Петров благодари на гилдията и на своите учители. “Символът на нашата професия е помощ, а на нашето общество трябва да е взаимопомощ“, каза проф. Петров при получаването на наградата.

На същата церемония, в категория “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ беше отличен и доц. Петко Карагьозов, началник на Клиника по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Наградата му беше връчена от проф. Христо Шивачев – зам.-председател на БЛС.  Доц. Карагьозов е специалист, който постоянно въвежда нови методи на оперативно лечение. Той е серитифициран обучител по холангиопанкреатоскопия със система SpyGlass DS и провежда обучения на лекари от Цетрална и Източна Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Екипът на Аджибадем Сити Клиник с благодарност и признателност поздравява проф. Иво Петров и доц. Петко Карагьозов!