Специализирани центрове

Съдови усложнения при диабет

Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  Според статистиката у нас от диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. 

Много често диабетът се открива директно с настъпило усложнение. Артериалните заболявания на долните крайници се наблюдават много пъти при пациенти с диабет. Случаите на критична исхемия на крайника (КИК) и диабетно стъпало (ДС) прогресивно се увеличават и по настоящем представляват най-честата клинична изява на генерализираната атеросклероза, като се има предвид, че всяка година при един милион човека се извършва ампутация на долен крайник.

Наличието на диабет е свързано с два до три пъти по-висок риск от поява на клаудикацио (накуцване, дължащо се на болка и/или спазми в подбедриците при недостатъчен приток на кръв към мускулите), а според Фрамингамското проучване върху повече от 5000 субекта, се демонстрира увеличаване на атеросклеротичната коронарна (сърдечна) и периферна артериална болест независимо от другите атеросклеротични рискови фактори. Редица други големи епидемиологични проучвания потвърждават ролята на диабета в съдовите болести. Рискът от инсулт е повече от 2.5 по-висок при пациенти с диабет и диабетът е твърдо асоцииран с атеросклерозата на мозъчните артерии, като по този начин увеличава допълнително риска от инсулт.

Целта на лечението на критична исхемия на крайника е премахване на болката, лечение на раните, терапия на инфекцията и разбира се съхраняване на крайника. Пациентите с диабет със съдови усложнения се нуждаят от мултидисциплинарен подход, който би трябвало да ключва всички възможности на лекарствената, хирургичната и ендоваскуларната терапия.