Затлъстяването е пандемия с нарастващо социално, икономическо и здравно значение. В борбата с наднорменото тегло за първи път в България беше приложен иновативен ендоваскуларен метод като част от демонстративния модул на международния конгрес BEC&ISEVS 2019.

Д-р Ивета Ташева, интервенционален кардиолог от Университетска болница Аджибадем Сити Клиник Сърдено-съдов център и д-р Золтан Ружа от Унгария извършиха емболизация (запушване) на лява гастрична артерия на 32-годишен мъж с тежка степен на затлъстяване.

Методът цели да редуцира кръвоснабдяването на част от стомаха, с което да се намали секрецията на грелин – един от основните медиатори на глада и ситостта в централната нервна система.
Интервенцията се осъществява с локална упойка чрез достъп през повърхностна артерия на горен крайник, в конкретния случай дясна радиална артерия. Процедурата беше изпълнена успешно и продължи по-малко от час без усложнения. Пациентът е изписан на следващия ден. 

Очаква се ефектът от приложеното лечение да трае около 12 седмици и да даде начало на по-лесен и ефективен начален етап за справяне с наднорменото тегло при пациента