София, 11 март 2014 г. Днес Аджибадем Сити Клиник представи уникални информационно-технологични решения, въведени за първи път в България. На специално медийно събитие, ръководството на медицинското заведение, съвместно със Сиско България, демонстрираха на живо възможностите на „технологиите на бъдещето” и как те помагат при диагностиката и лечението на пациентите.

Аджибадем Сити Клиник е първото медицинско заведение в България, което изгражда своята мрежова свързаност по стандарта Cisco Medical-Grade Network. Това е стандарт, създаден от световния мрежови лидер, който сертифицира цялостната компютърна мрежа за гарантиран и високо защитен обмен на медицинска информация в здравните заведения. Освен това Аджибадем Сити Клиник използва редица технологии от гамата Cisco Collaboration, които са компоненти на виртуална, базирана в ИТ-облак настолна инфраструктура.  Проектът добива завършеност чрез услуга за управление на цялостната инфраструктура от страна на един от иновативните партньори на Сиско Системс в България – Аосиа.

Проектът е първи по рода си в България и е един от първите в Европа. Домакини на събитието бяха Илиан Григоров и Андрей Марков, съоснователи и управители на Аджибадем Сити Клиник. Официални гости бяха Борислав Димитров, управляващ директор Сиско Системс България и доц. д-р Иво Петров, медицински директор в Аджибадем Сити Клиник и представители на  Посолството  на САЩ в България.  Специално за събитието на живо от Сан Франсиско се включи Питър Хайду, генерален директор Югоизточна Европа на Сиско Системс.

Илиан Григоров приветства гостите и изтъкна, че още при проектирането на здравния център в гр. София са искали да внедрят уникална технологична база, където достъпът до информация е от изключителна важност. За целта Аджибадем Сити Клиник използва оборудването и технологиите на Сиско поради тяхната стабилност и безпроблемна работа, като те формират основата на системите за мрежова връзка и пренос на данни в клиниката.

„За нас бъдещето на медицината е чрез все по-развиващите се технологии да предоставяме възможно най-добрата услуга на пациентите на болницата”, коментира Илиан Григоров. „Горди сме, че сме първото медицинско заведение, което може да се похвали с тези технологии, като вече отчитаме позитивните резултати от тяхното прилагане.”

Използването на интегрираните технологии, позволяват на Аджибадем Сити Клиник да подобри болничното сътрудничество, тъй като лекарите и външните консултанти разполагат с по-лесен достъп до медицинските картони на пациентите. Всички виждат едни и същи данни, информацията следва пациента, където и да бъде преместен той. Така медицинското заведение укрепва взаимното партньорство и колегиалността сред лекарите, които са ангажирани да осигурят координирана и пълноценна грижа за пациента.

За да демострират качеството и бързината на телевръзката, директно от Сан Франсиско Питър Хайду изрази удовлетворението си от участието на Сиско в проекта, като подчерта значимостта на подобни проекти за компанията. "Визията , която има Аджибадем Сити Клиник е иновативна за Югоизточна Европа и ние сме изключително горди да бъдем част от този проект. Всичко, което виждаме в Аджибадем Сити Клиник е живото доказателство, за това как технологията може да промени облика на всякакъв вид услуги. Винаги когато говоря за технологии, обичам да акцентирам върху факта че те имат смисъл само тогава, когато са част от ежедневието на хората", коментира Питър Хайду.

Борислав Димитров също коментира участието на Сиско в проекта: „Нашите технологични решения и архитектури дават възможност за изграждане на една сигурна и надеждна информационна инфраструктура. В днешния “свързан” свят информационните технологии предоставят редица възможноси в сферата на здравеопазването – от подобряване на работата и взаимодействието между различните субекти в здравния процес, до разработване и предоставяне на нови здравни услуги базирани на облачните технологии.”

Като част от събитието,  доц. д-р  Иво Петров  демонстрира как протича наблюдението на живо на една операция и как могат да се използват технологиите за по-добри резултати в диагностиката и лечението. Те позволяват на Аджибадем Сити Клиник да осигури информация и на своите пациенти, като например видео- и други данни относно положената грижа, както и относно правните въпроси, като например информираното съгласие. "Внедряването на тези технологии ни позволяват да обсъждаме в реално време със свои колеги от други болници у нас и в чужбина и заедно да определяме стратегия за провеждане на интервенцията, да коментираме самия и ход и това от изключителна полза за нашите пациенти. От друга страна телеконферентните системи ни дават възможност за провеждане на обучениея на студенти и специализанти, както да участваме със случаи на живо и демонстрации по време на конференции и научни конгреси.  Всичко това позволява прилагането и внедряване на модетрна медицина и ни подрежда на едно равнище дори с водещи болници от Европа и света." коментира доц. д-р  Иво Петров .

Важен елемент в приложението на технологиите, това е т.нар. e-learning (използване на електронните медии и информационните технологии в образованието), проект, с който ръководството на Аджибадем Сити Клиник се гордее. Инсталираната система за телемедицина свързва на този етап една от ангиографски зали с конферентната зала на болницата. Чрез нея студенти, специализанти и специалисти могат да наблюдават в реално време образи от ангиографския апарат, както и своите колеги по време на процедури, да обсъждат с тях протокола на работа и специфични техники касаещи интервенцията. Тези кадри могат да се препращат на различни места, като съществува възможност на хора от личните си компютри да влязат чрез сигурен линк, да се регистрират и да се включат в изнесена форма на обучение.

Като част от проекта е предвидено и сътрудничество с Медицинския универсисет във Варна. Младите специалисти ще имат възможност да учaстват в научни събити и конгреси, където може да си излъчват на живо процедури в сесии с демонстрации.

„Щастливи сме от възможностите на сътрудничеството с Аджибадем Сити Клиник, защото чрез е-learning нашите студенти ще могат да се докоснат до последните новости в медицината, да се учат от специалисти в областта, както и да са свидетели на уникални операции, извършвани в болницата и извън нея. Това е безценен опит, който трябва да придобие всеки млад лекар”, коментира сътрудничеството проф. д-р Красимир Иванов, който също се включи чрез директна видео-връзка по време на събитието.

***
За Аджибадем Сити Клиник
Аджибадем Сити Клиник е частен доставчик на здравни грижи в България. Лечебното заведение управлява две медицински бази: амбулаторен център във Варна в източната част на страната, който отвори врати за своите пациенти през 2010 г., както и болница в столицата София, която отвори врати през 2012 г. Клиниката се гордее, че може да предостави достъп до някои от най-добрите в региона специалисти, услуги, методи и технологии в здравеопазването.

За Cisco Systems
Сиско (NASDAQ:CSCO) е глобалният лидер в мрежите, преобразяващ начина, по който хората се свързват един с друг, комуникират и сътрудничат. Информация за Сиско може да бъде намерена на http://www.cisco.com. За текущи новини, моля отидете на http://newsroom.cisco.com.

 

За допълнителна информация:
Сияна Гочева-Ангелова,                                  Иво Андреев
Агенция Havas PR                                            Corporate Communication Manager, City Clinic
siana.gocheva@havaspr.bg, 0884 666 562          Ivo.ANDREEV@cityclinic.bg, 0887 993 110