статия за 24zdrave.bg

Три дефекта на сърцето бяха излекуваби в рамките на 1 миниинвазивна операция за първи път у нас. Кардиохирургичният екип на УМБАЛ Сити Kлиник начело с д-р Цанко Гълъбов направи миниинвазивна криоаблация при предсърдно мъждене, пластика на митралната клапа и пластика на трикуспидалната клапа на 66-годишна жена от София.

Операцията на 3 ноември продължила около 5 часа.

Точно седмица по-късно Недялка Величкова е напълно готова за изписване. “Чувствам се много по-добре, раздвижвам се с рехабилитатор от 2-ия ден след операцията. Преди все бях отмаляла, отпусната, нямах сили”, казва жената.

Тя страдала от пристъпно предсърдно мъждене - известно като излизане от ритъм, повече от 1 г. Вследствие на това кръвта се движи неправилно, сърцето се натоварва, предсърдията се увеличават и се стига до недостатъчност на митралната и трикуспидалната клапа. Заболяването засяга между 4 и 6% от българите над 60 г. и е най-често срещаното ритъмно нарушение. Освен че сериозно влошава качеството на живота, то е главната причина за 15% от инсултите.

“При нашата пациентка през основен разрез 5-6 см отдясно на гръдния кош и 2 допълнителни дупки с размерите на върха на пръста чрез видеоскопска апаратура и специфични инструменти извършихме нужните корекции на клапите и криоаблацията, за да се възстанови нормалният синусов ритъм на сърцето”, обяснява д-р Гълъбов. Той е “При нашата пациентка през основен разрез 5-6 см отдясно на гръдния кош и 2 допълнителни дупки с размерите на върха на пръста чрез видеоскопска апаратура и специфични инструменти извършихме нужните корекции на клапите и криоаблацията, за да се възстанови нормалният синусов ритъм на сърцето”, обяснява д-р Гълъбов. Новото е в щадящата техника, при която не се прави 20-сантиметров разрез на гръдния кош, както при класическата сърдечна хирургия. Няма “страшен” белег след това, пациентът се възстановява по-бързо и по-малко боли след операцията. Друг важен бонус е, че после пациентът не трябва да пие антикоагулантен препарат, свързан със сериозна промяна в начина на живот. Хирургът работи, като през повечето време гледа чрез камерата, а не директно като при “отворена” операция.

Ефектът на пластиката на клапите е отчетен веднага, а на криоблацията - на 3-ия ден с възстановяване на нормалния синусов ритъм на сърцето. Окончателният ефект се определя от електрофизиолог след 6 до 8 седмици - толкова време трябва, за да се образува съединителна тъкан.

сертифициран за миниинвазивна хирургия след продължително практическо обучение от Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия (EACTS).

Новото е в щадящата техника, при която не се прави 20-сантиметров разрез на гръдния кош, както при класическата сърдечна хирургия. Няма “страшен” белег след това, пациентът се възстановява по-бързо и по-малко боли след операцията. Друг важен бонус е, че после пациентът не трябва да пие антикоагулантен препарат, свързан със сериозна промяна в начина на живот. Хирургът работи, като през повечето време гледа чрез камерата, а не директно като при “отворена” операция.

Ефектът на пластиката на клапите е отчетен веднага, а на криоблацията - на 3-ия ден с възстановяване на нормалния синусов ритъм на сърцето. Окончателният ефект се определя от електрофизиолог след 6 до 8 седмици - толкова време трябва, за да се образува съединителна тъкан.

Хирургията е златен стандарт в лечението на предсърдно мъждене при пациенти, при които стартовите подходи - лекарства и електрофизиологични процедури с електрошок с цел възстановяване на нормалния ритъм, нямат ефект. Съвременният подход е аблация - умъртвяване на зоните от сърдечния мускул, които участват в поддържането на дефектния електрически импулс. Това може да стане чрез ток - радиофреквентна аблация, или чрез замразяване - криоаблация, при която въздействието е по-щадящо. Криоаблация може да се направи и с класическа кардиохирургия, но модерният подход е чрез миниинвазивна.

Преди аблацията да навлезе в световната практика, при предсърдно мъждене се прави класическа операция, която представлява прерязване на “виновните” мускулни влакна и зашиване след това. При нея ефектът е 90%, но е трудна, трае около 2 часа, свързана е с повече странични ефекти и усложнения като постоперативно кървене и сърдечна недостатъчност. Миниинвазивната хирургия решава тези проблеми при ефективност 80-85%.

Миниинвазивната хирургия се прави при стриктни индикации, за да има ефект и да не се поема излишен риск. Какъвто и да е порокът, пациентът трябва да бъде насочен за операция, преди заболяването да е твърде напреднало и да са настъпили тежки увреждания и анатомични изменения. Има изискване и за запазване на сърдечната функция в определена степен.

Концепцията за минимално инвазивна хирургия вече е рутина в другите хирургични специалности, както и в кардиохирургията в развитите страни. “Това е утвърдена методика в Европа, по която се работи почти 20 г. У нас не се развива по неясни причини, не се и реимбурсира от здравната каса. В нашата болница има амбиция за развитие на минимално инвазивната хирургия”, обяснява д-р Гълъбов.

прочетете повече за възможностите на отделението по Кардиохирургия