Над 40 000 българи получават мозъчен удар всяка година

Мъж с тежък инсулт беше спасен благодарение на светкавичната реакция на столичната Спешна помощ. В петък вечерта 48-годишен пластичен хирург усеща, че получава удар и успява да каже на близките си да се обадят на 112. Линейката пристига за по-малко от 10 минути, а след още толкова пациентът вече е настанен в болница.

„Докараха го при нас 20 минути след като беше получил първите симптоми и това се оказа решаващо за живота му, въпреки че по пътя колегата беше изгубил напълно говора си и движенията на десните си ръка и крак“, съобщи за „Преса“ един от мениджърите на Сити Клиник доц. Иво Петров. Там успяват за минути да съберат екип от невролог, реаниматор, съдов специалист и рентгенолог, които прилагат фибринолиза с ултразвук, което се смята за едно от най-авангардните методи на лечение на инсулт.

„Оказа се, че пациентът е с пълна тромбоза на най-важната средна мозъчна артерия. Затова решихме, докато вкарваме лекарството, което разгражда тромба, да си помогнем. Устройството, което излъчва ултразвука, се плъзга по хода на запушената артерия, което предизвиква вибрация на тъканите.  Това позволява на медикамента да проникне по-добре в самия тромб и да го разгради“, обясни доц. Петров.

Още на 20-тата минута от процедурата пациентът започва да възвръща говора и движенията си.

Днес пластичният хирург ще бъде изписан от Сити Клиник напълно възстановен. „Благодарение на колегите от Спешна помощ успяхме да спасим мъжа. Фибринолизата е ефективна до три-четири часа след получаване на удара, защото милиони мозъчни клетки умират за секунди. Освен това, ако се направи по-късно, може да доведе до кръвоизлив“, добави доц. Петров.

Всяка година над 40 000 българи получават инсулт. Почти 25 % от тях умират преди да стигнат до болница. От оцелелите 75 %, много остават инвалидизирани в различна степен.