Водещият европейски кардиохирург проф. Виктор Косташ заедно с екип кардиохирурзи от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център оперира 3 пациентки между 70 и 80 г. с патология на клапния апарат на сърцето и с висок риск за живота.

Трите хирургични интервенции бяха част от уъркшоп, проведен  от екип на проф. Косташ с екип на отделението по Кардиохирургия с ръководител д-р Асен Келчев. Проф. Виктор Косташ е медицински директор на Център за сърдечно-съдови заболявания в град Сибиу, Румъния, с дългогодишна практика във Франция и Канада. 

За първи път у нас беше използвана щадяща хирургична техника с малък разрез от 6 см с достъп през второ дясно междуребрие

 Демонстрираната от проф. Косташ иновативна техника за имплантиране на аортна клапа позволява чрез минимален разрез от 6 см през второ дясно междуребрие да бъде подменена клапата. Приложеният метод използва възможно най-безболезнения достъп до аортната клапа, като се запазва целостта на гръдната кост. Класическата конвенционалната операция се извършва през разрез от 20 см с отваряне на целия гръден кош. Минимално-инвазивната техника е възможна благодарение на специални устройства - титаниеви клипси за автоматично завързване на конците, които намаляват времето за операцията, като се минимизира риска от усложнения. Степента на следоперативна болка е в пъти по-ниска за пациента, редуцирана е и кръвозагубата. Пациентите могат да се раздвижват в пълен обем във възможно най-кратък срок – до 7-10 дни. Не е  необходимо спазването на специален двигателен режим, спане по гръб, въздържане от вдигане на тежести и от шофиране. Докато при пълно разрязване на гръдния кош, в продължение на 2 месеца след операцията пациентите трябва внимателно да спазват редица препоръки, като избягват физическо натоварване.

„Техниката е изключително авангардна, колегите в Румъния я прилагат от няколко години и имат над 500 извършени операции. Това е посоката на развитие на кардиохиругргията – подмяната на всички клапи и байпас хирургията да става през минимален разрез и без отваряне на гръдния кош. Техниката е модерна и изключително сложна. Изисква високо ниво на експертност и подготвеност на екипа.  В бъдеще целта ни е да имаме подготвен и добре обучен екип. Следващата стъпка е внедряване на метода рутинно“, коментира д-р Асен Келчев, завеждащ отделението по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.