статия за в-к Монитор
 
Атеросклерозата засяга не един, а два, три и повече кръвоносни съда. Профилактичното изследване търси „тесните” места. Зимата „събужда” стари заболявания на кръвоносните съдове. И в студените месеци, когато температурите паднат, се засилват оплакванията на тези, които страдат от хронична артериална недостатъчност, обяснява д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Оплакванията се дължат на стеснение или запушване на някоя артерия в краката. Кракът е видимо по-блед и хладен от здравия, често изтръпва, явяват се болки при ходене. Понякога те са толкова силни, че принуждават човек, след като известно време е вървял, да спре и да изчака те да преминат. Оттук идва и името й „витринна болест”, с което артериалната недостатъчност на крайниците е известна в част от западната медицинска литература, обяснява д-р Стефан Стефанов и допълва: Вероятно специалистите са наблюдавали поведението на някой по-суетен възрастен господин, който се е разхождал по улицата Заради болката е спирал, но не е искал да се знае за неговото заболяване. Затова се е преструвал, че гледа витрините. А всъщност  е чакал болката да премине. Оттам и името „витринна болест“, влиза в любопитни подробности д-р Стефанов. Тази картина е характерна за началото на болестта. След това болките се явяват не само при ходене, но и в покой. А по-късно, ако не се вземат адекватни мерки, по пръстите на засегнатия крак се явяват рани.
В 95 на сто от случаите артериалната недостатъчност на крайниците всъщност е проява на атеросклероза. Същият процес, който засяга останалите артерии, тук атакува краката. Знае се, че увреждането на  сърдечните артерии, стеснението и натрупването на плака е причина за инфаркт. Запушването на мозъчните артерии пък води до мозъчен удар.
 
„Атеросклерозата е един и същ процес, който засяга различни кръвоносни съдове.При всеки човек е индивидуално и се случва на различен етап от живота му. Съобразно тежестта на засягане се явяват оплаквания – болки в краката при ходене, болки в сърцето при натоварване или стрес, главозамайване или загуба на съзнание, ако се засегнат мозъчните артерии. Уви, много често при един пациент артериите са стеснени и частично запушени на две, три и на повече места”, разказва д-р Стефанов. Рисковите фактори са известни и са същите, които създават опасност от инсулти и инфаркти. „Това са повишеното кръвно налягане, повишените масти в кръвта – холестерол и триглицериди, тютюнопушенето, наднорменото тегло, обездвижването, стресът. А повишената кръвна захар или диабетът увеличава риска от атеросклероза 4 пъти”, акцентира д-р Стефанов. Неговият съвет към болните с артериална недостатъчност е през студените месеци да поддържат краката топли и сухи и да ги предпазват от измръзване. Заедно с това да приемат редовно лекарствата за подобряване на кръвообращението, които са им предписани.
 
Д-р Стефан Стефанов: Високата кръвна захар вдига 4 пъти риска от атеросклероза

- Д-р Стефанов, кои от изброените рискови фактори са особено опасни за хроничната артериална недостатъчност на крайниците?                                                                                                                                    На първо място бих извел захарния диабет. При артериални болести и диабет рискът от достигане до некрози и ампутация на крайник при това е много по-голям. И това става за много кратко време. При това състояние, наречено „критична исхемия“, ако не се вземат мерки или лечението не е компетентно,  рискът от тежки и дори фатални усложнения е огромен. Това води до инвалидизиране, влошаване на начина на живот не само на болния, но и на неговото семейство. Обществото губи хора, които са  работоспособни. Това е огромна тежест и за здравноосигурителните и пенсионните фондове, които и така не са особено стабилни.
 
- Увеличават ли се тези болни?  
В България, както и в света, продължителността на живота се увеличава. Заедно с това нараства и броят на възрастните хора, а при тях честотата на съдовите заболявания се повишава драстично. Успоредно с това се увеличава честотата на диабетно болните. У нас темповете на увеличение са значително по-изявени спрямо други европейски държави. Именно тези два фактора, които се взаимопотенцират - висока честота на диабет при пациенти в напреднала възраст, най-често с допълнителни сърдечни и мозъчни болести, са сериозен проблем за съдовите специалисти у нас. Той стои със същата тежест и във всички развити икономически страни в Европа. В Германия например той се оценява като особено значим от медицински и финансов аспект. Създават се мултидисциплинарни комисии, които включват на първо място съдови специалисти,  както и всички други специалности, които имат общо с проблема: ендокринолози, инфекционисти, невролози, кардиолози и др. Те изграждат стандарти за превенция, ранна диагностика и лечение в профилирани диабетни центрове за диабетици със съдови заболявания. Здравноосигурителните каси на Германия финансират не извършване на една операция при пациент на месец, както е в България, а в един етап пълния обем от лечение от постъпване, съдово-оперативно лечение до изписване на пациента, излекуван в максималната възможна степен. Отчита се големият риск вълната от пациенти с късни усложнения на диабета да погълне до над 30% от средствата, отделяне за медицина в обозримо бъдеще.                                                                         
 
- Какво е решението за нашата страна?
Нужни са съвместните усилия на лекарите, които да алармират за проблема; медии, които да го направят достояние на обществеността. Обществото трябва да осъзнае важността му и посредством държавните си институции да се разработи дългосрочна стратегия. Наложително е както създаване на профилирани центрове за лечение на диабетно болни със съдови заболявания, така и отделна клинична пътека, която да отчита особеностите на лечението при тях. Това са по-дълъг престой, очакване за прилагане на специфични, често скъпоструващи комбинирани методи на лечение. Диабетно болните пациенти са особен акцент в нашата работа. Мога смело да кажа, че отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център работи, спазвайки най-съвременните изисквания за лечението на тези пациенти. Прилага се както целият спектър от възможни съдово-реконструктивни методи, така и ендоваскуларни процедури, а също и т.нар. хибридни методи на лечение. Това е възможно поради високото ниво на подготовка на съдовите хирурзи, специализирали във водещи европейски центрове, а също и специалната апаратура, с която разполагаме и която е от най-висок клас. Ние не връщаме пациент, без да е направено максималното за неговото лечение. За краткото време от  съществуването на нашата болница са извършени такъв брой специфични операции до най-малките съдове на крайниците, каквито като вид и честота не се извършени в цялата страна за това време. Успехите ни при лечението на тези болни са съизмерими с водещи клиники от Европа, с чиито специалисти поддържаме тесни професионални контакти. Искам да отбележа, че нашите успехи се дължат и на отличната колаборация с колегите ни от клиниката по инвазивна кардиология, както и с колегите от отделенията по ангиология, неврология, ендокринология и много други. Нашият общ стремеж е да помогнем на колкото се може повече пациенти с такъв тип заболяване от цялата страна.