Тази седмица световната общност на специалистите по сърдечно-съдова медицина, интервенционална кардиология, ендоваскуларна терапия загубиха един свой гений, първопроходец и визионер. Д-р Едуард Дитрих почина на 81 годишна възраст. Този светъл ум, който първи видя огромното бъдеще на вътресъдовото лечение на най-масовите и животозастрашаващи заболявания, бе не само световен пример за иновация в медицината. Той бе голям приятел на България и учител на първите екипи въвеждащи ендоваскуларната терапия в България.
 
Д-р Дитрих беше един от големите пионери, сърдечно-съдов хирург, който въведе ендоваскуларните техники, извърши първата имплантация на стентграфт при руптурирала коремна аневризма през 2000г., участва в създаването и развитието на най-авангардните инструменти и устройства за ендоваскуларно и хибридно лечение във всички съдови зони (стент-графтове, стентове пренасочващи кръвотока, възстановяващи съдовата цялост устройства, устройства за мозъчна протекция)  и остави трайна следа в развитието на медицината.  
 
За нас от Аджибадем Сити Клиник беше огромна чест именно той да бъде методичен ръководител, професионална подкрепа и ментор на целия екип на най-съвременното лечебно заведение за авангардно планово и спешно лечение на сърдечно-съдовите заболявания – Сърдечносъдовия център.

Сбогом, Тед! Светла да е паметта ти! Завинаги ще останеш в нашите сърца и умове!