С настъпването на есента и студените месеци започват и първите грипни инфекции. Независимо от техния интензитет, вирусите не бива да бъдат подценявани. Дори и с минимални симптоми и леко прекарване на грипа, болните могат да бъдат преносители на инфекцията и да станат причина за заразяване на възрастни и хронично болни лица, както и на хора с имунен дефицит. А точно леките инфекции допринасят за непрекъснатата циркулация на вируса в обществото.

Ваксинацията е основният и най-сигурен начин, чрез който можете да избегнете заболяване от грип и да се предпазите от усложненията, последващи прекараната инфекция.

Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център предлага на своите пациенти ваксина Инфлувак, подходяща за цялото семейство. Ваксината е с 4 съставки /тетраваксина/ против грипни вируси от щам А и щам Б - най - честите виновници за грипните епидемии.

Ваксинацията е подходяща за всички, но най-силно се препоръчва за:

  • Възрастни хора над 65 години
  • Деца
  • Хронично болни със сърдечносъдови заболявания, диабет, астма
  • Онкологично болни пациенти
  • Работещи сред повече хора, в т.ч. учители и ученици, лекари и всички медицински работници.
  • Лица с имунен дефицит по различни причини – ХИВ/СПИН, имунотерапия, кортикостероидна и лъчетерапия, трансплантирани пациенти

Пакетът на ваксинация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ включва самата ваксина и преглед от лекар специалист, който уточнява здравния статус на всеки желаещ да се ваксинира.

Препоръчително е извършването на ваксинацията да стане преди началото на грипния сезон през месеците септември и октомври, за да има време да се образуват антитела, което става за около 20-25 дни. Основната ѝ съставка съдържа определена неактивна част от грипния вирус, а не целият вирус – затова тя не може да предизвика грипно заболяване.

Ваксината може да бъде поставена с предварително записване на час на телефон 0700 13 127 или кратък номер *5544, като изберете опция Сърдечно-съдов център или чрез директно посещение в лечебното заведение. За повече от двама души се предоставят и отстъпки в пакетната цена на ваксинацията.

Противогрипната ваксина не предпазва нито от заразяване, нито от заболяване от КОВИД-19. Двата вируса се различават силно по състав, въпреки, че се предават по еднакъв път. Но със сигурност ще повиши защитните сили на организма и срещу други въздушно-капкови инфекции.