58-годишната пациентка И.С. от Македония е била диагностицирана с аневризма на гръдната аота още през 2010г. и е насочена за сърдечна операция. След извършаване на кардиохирургичната операция е изолирана аневризмата на аорта асценденс (дъгата на изхода от сърцето). Заболяването прогресира и дисекацията на аортата обхващаща дъгата на аортата в частта и, от която се раклоняват съдове захранващи мозъка и двете ръце. Поради тази причина е невъзможно поставяне на стентграфт (голям покрит стент), който рутинно екипа на Аджибадем Сити Клиник поставя при подобни аневризми на различни зони на аортата. Състоянието обаче е животозастрашаващо и са били възможни единствено две опции пред екипа и пациентката. Едната опция е отново извършване на хибридна кардиохирургична операция, изключително сложна поради зоната засегната от аневризмата и необходимостта от поставяне на байпас към мозъчните артерии и артериите на ръцете и след това на втори етап инвазивните кардиолози да поставят стентгафт на останалата зона от аневризмата, от където не излизат съдове които да кръвоснабдяват важни органи. Смъртността при тази изключително сложна открита операция е над 30%, болничния престой е много дълъг и възстановяването бавно и продължително.

Втория вариант е всъщност този, който екипа от инвазивни кардиолози избира. Поставен е специален “открит” стент, който изолира дисекацията, намалява налягането в тази проблемна зона и предотвратява риска от разксъване и смърт. В този случаи, при наличие на такъв стент няма риск от запушване на изходите на съдовете излизащи от аортата и кръвоснабдяващи органите в корема и тези на мозъка. Специфичния стент е разработен специално за такива случаи на дисекации, но не е използван до сега при подобни случаи в света . Самата процедура също е изключително сложна, със значителен риск за пациента и успеха и зависи от опита на операторите. В случая благодарение на възможностите и професионализма на екипа на доц. Иво Петров, началник на Клиниката по Кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник, процедурата минава изключително успешно. Това е единствената по рода си такава интервенция при дисекация на аневризмата на такова ниво и с такъв обхват поцялата и дължина правени в България до сега.

След тази проведеното лечение пациентката е престояла само три дни в стационара на болницата под наблюдение на лекуващите лекари и вече е изписана в много добро състояние и без усложнения. При неизвършване на тази процедура леталния изход на пациентката е бил 90%. Тя е дошла специално за процедурата от Македония и е потърсила екипа на доц. Петров, след препоръка на колегите от съседната ни държава.