Безплатни консултации със съдови специалисти по повод Световния ден на хипертонията ще се проведат в продължение на три поредни съботи на месец май - на 16, 23 и 30 май от 08:00ч. до 14:00ч. в Университетска  болница Аджибадем Сити Клиник. Прегледите са насочени към мъже и жени на възраст над 60г., с доказана хипертония, бивши или настоящи пушачи, като хора в значителен риск от развитие на заболяване на аорта – анервизма или дисекация. Пациентите, които искат да се възползват от безплатните прегледи и да преминат през скринингово изследване от ангиолог и кардиолог трябва да се запишат предварително на тел: 0700 13 127.

 В рамките на капанията, пациентите ще получат преглед от кардиолог и ангиолог с включено високоспециализирано изследване с Eхограф за скрининг на аневризма на аорта в гръдния сегмент и Ехо-Доплер за скрининг на аневризма на аорта в коремния сегмент.

 Аневризмите на коремната аорта засягат до 10% от мъжете и до 5% жените на възраст над 60 години, като тази честота е по-висока при хипертоници. Най-честите причини за поява на аневризма и дисекация на аорта са:

  • хипертония
  • тютюнопушене
  • фамилна обремененост

 Аортата е основния кръвоносен съд в тялото на човека, започва от сърцето и продължава по средата на гръдния кош и корема. През нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва. Аневризмата представлява подобно на балон раздуване на аортата, което ако се разкъса (дисекация на аортата) настъпва животозастрашаващо кървене и риск от фатален край.

 Съдовите специалисти (ангилози и кардиолози) препоръчват пациентите от рисковите групи да преминават на регулярни профилактични прегледи с ултразвук поради бавното развитие на заболяванията на аорта, липсата на оплаквания и изключително високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата.

В  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛе изграден високоспециализиран център за комплексна диагностика и лечение, както на плановите заболявания на аортата, така и на спешните животозастрашаващи състояния като дисекации и руптури. Болницата разполага с модерна диагностична апаратура за бърза образна оценка, обучен ендоваскуларен екип за най-модерното и утвърдено в света безкръвно лечение, както и хирургичен екип в случаите изискващи отворено оперативно лечение. Към Аортният център на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛдо момента са насочени и лекувани над 350 тежки пациенти с различна патология на аортата от лечебни заведения от цяла България.