През последната седмица кардиохирурзите от „Аджибадем Сити клиник Бургас“- завеждащият кардиохирургично отделение д-р Тодор Якимов,  д-р Андрей Неутов, д-р Петър Петров и д-р Ангел Кънчев оперираха по спешност двама пациенти с огромни тромби в сърцето.

Жена на 48 г. е била с 13 см. Съсирек, докато от сърцето на 71-годишен мъж е изваден 35 см.тробм.

И в двата случая става въпрос за откъснал се съсирек и стигнал до дясната сърдечна кухина, вследствие на  дълбока венозна тромбоза( тромбофлебит) на долните крайници.

Състоянието на жената  е по-тежко, защото освен съсирек в сърцето тя е диагностицирана с белодробна тромбемболия – множество-малки тромби, които запушват белодробната артерия и които кардиохирурзите също изваждат.

Много често диагнозата белодробна емболия  се свързва със случаите на внезапна смърт. Популярно казано – белодробната емболия е запушване на важен кръвоносен съд в белия дроб, обикновено с кръвен съсирек и бърз летален изход.

Ако обаче запушването е в периферен сектор на кръвоносната система, то тогава има време да се реагира и пациентът има шанс. Най-важното при тази диагноза е симптомите на белодробна емболия да се разпознаят точно и да се действа светкавично.

Ако пациентът има бързо развиващ се оток на крайника в рамките на ден- два, както и болка, задължително трябва да потърси ангиолог и да  му се направи доплер или скенер, за да се установи дали има запушена вена и опасност от откъсване на тромб.

Белодробният тромбоемболизъм  е сериозно състояние, което настъпва остро или постепенно, а лечението е съобразено в голяма степен от тежестта на състоянието и от скоростта на развитието, съобразени с възрастта на болния. Според мястото на спиране на тромба и големината му се преценява дали да се действа инвазивно и да се предприеме оперативно отстраняване (емболектомия) от кардиохирургичен екип или да се приложи медикаментозно разграждане.

Двамата пациенти бяха  диагностицирани и спешно оперирани в единствената специализирана кардиохирургична болница в югоизточна България, а  в момента вече са стабилизирани и се възстановяват в домашни условия.