Статия подготвена от в-к "Капитал":

Когато в края на 2012 г. 58-та поред клиника в София Аджибадем Сити Клиник, отвори врати, очакванията към нея не бяха големи. Както личи от поредния й номер, не е като да няма вече конкуренция. За една година обаче тя се превърна в шестото по приходи частно лечебно заведение в България с оборот над 15.7 млн. лв. През 2014 г. вече той е 23 млн. лв. а на цялата група от лечебни заведения, която включва и два диагностични центъра в София и Варна – около 31 млн. лв.

Но най-любопитната част са плановете - през 2016 г. да бъде и най-голямата верига болници в България с приходи над 100 млн. лв. За целта Аджибадем Сити Клиник планира да инвестира около 200 млн. лв. в разширяване на досегашната си база в столицата с нова болница, строеж на клиника във Варна, строеж на нова модерна онкологична болница в София и евентуална покупка на работещо лечебно заведение в голям град на България.

Ако плановете й сработят, тя ще надмине по приходи най-голямата частна болница в България – "Токуда Болница София", и най-голямата държавна – Университетската клиника "Св. Георги" в Пловдив, които акумулират всяка по около 100 млн. лв. приходи годишно.

Болница с добавени инвеститори


За един от новите проекти – за свръхмодерната Онкоклиника, собствениците на болницата са успели да привлекат и първото европейско финансиране за лечебно заведение в България. Клиниката ще бъде готова в края на октомври 2015 г. и в нейното финансиране са привлечени двама коинвеститори.Единият от тях е инвестиционният фонд Empower Capital, който разпределя средства по линия на инициативата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд, управлява се от Елвин Гури и Томас Хигинс и ще инвестира 16 млн. евро в български компании. Неговата мисия е да осигури допълнителен капитал и управленска експертиза на компании с висок потенциал за изграждане на устойчива лидерска позиция и конкурентни предимства в съответния сектор. Фондът може да инвестира до 3 млн. евро в една компания или проект, като инвестицията може да бъде револвираща – след приключване на един етап на проекта да бъде възобновена за следващи проекти.

"Виждаме голям потенциал за инвестиции в здравния сектор - особено в услуги, които повишават качеството и разширяват гамата. Случаят с онкоболницата на Аджибадем Сити Клиник е точно такъв - проектът е значителен, значим и добър от бизнес гледна точка. Той е в услуга на хората, но създава и среда добрите лекари и сестри да останат в България. Инвестицията ни е 5 млн. лв., срещу които придобиваме дял от 10%. Това е първата ни инвестиция, като през първото тримесечие се надяваме да приключим още три сделки", коментира Елвин Гури, управител на Empower Capital.

С дял от 10% в болничната верига се включва като финансов инвеститор и Александър Минов, собственик на "Рисойл", която притежава дялове в най-големите рафинерии за слънчогледово олио.

Пътят до печалбата

През 2013 г. болницата имаше загуба от 3.7 млн. лв. "Не е случайно, че сме на минус, защото продължаваме да инвестираме постоянно в откритата преди две години болница – в образование и обучение на медицинските екипи, в създаване на устойчива болница и качество на услугата. Ако искаш да имаш една сестра на всеки четирима пациенти, това съвсем не е безплатно", коментира Илиан Григоров, съуправител на Аджибадем Сити Клиник.

През миналата година Аджибадем Сити Клиник получи най-високия стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването, след като беше акредитирана от Joint Commission International (JCI).


По думите на Григоров за екипа на болницата би изглеждало като компромис с качеството и лечението на пациентите, ако инвестиция във високотехнологична клиника се изплати още през първите години. В момента за групата работят около 500 души. Екипът в София се състои от 80 лекари и 140 специалисти по медицински грижи – сестри, рехабилитатори, рентгенови и клинични лаборанти.
"Много се изненадвам как може да се постигне добър клиничен резултат, ако нямаш лекари, сестри, апаратура или когато караш пациентите да си носят консумативи. За нас никога не е било цел да прекараме през болницата определен брой пациенти, напротив, при нас идват тежки случаи, които са преминали през няколко болници и проблемът им не е бил разрешен", казва Андрей Марков, съсобственик и управител на Аджибадем Сити Kлиник.

Чудовищен дефицит

Според екипа на Аджибадем Сити Kлиник онкологичната помощ в България е изключително фрагментирана – пациенти пътуват до Варна за изследване с пет-скенер, за операция – до София, за лъчелечение - в големите градове или в чужбина, търсят места за химиотерапия. Всяка година само в Турция пътуват за лечение от онкологично заболяване около 5000 българи, а новодиагностицираните пациенти са над 34 хил. годишно.
"Дефицитът от услуги в онкологичната помощ е чудовищен. Нашата цел е да предложим комплексна услуга – на едно място да бъде събрана най-модерната апаратура за диагностициране и проследяване на заболяването. Планираме да имаме три линейни ускорителя за лъчелечение, ще има отделения по онкология, онкохематология, химиотрепия, за трансплантации на стволови клетки и костен мозък, център за клинични проучвания", казва Илиан Григоров, съсобственик и упрaвител на Аджибадем Сити Клиник.

Планът е всяка година в лечебното заведение да бъдат лекувани около 1500 пациенти с новооткрити онкозаболявания, на всеки от линейните ускорители да се лекуват средно по около 500 пациенти, а в клиниката да преминат над 20 хил. болни. Клиниката ще има над 100 легла и 350 души персонал, в нея се предвижда да работят онколози специалисти, част от които в момента са в европейски клиники. Инвестицията само в апаратурата и оборудването на лечебното заведение ще е около 50 млн. лв., като общо ще достигне около 80 млн. лв.

Болницата ще се намира на "Цариградско шосе", в момента сградата се достроява, за да може да поеме апаратурата. Планът е тя да започне работа на 15 октомври тази година. Отново проектант е американската компания HKS, които имат изключителен опит в строежа на онкологични болници. Оказва се, че в нуклеарната медицина българските норми за безопасност на пациентите и лекарите са по-строги от общоевропейските и американските и строежът на съоръженията се съобразява с тях.
Освен всички отделения, свързани с лечението на рак, болницата ще има и клиники по гастроентерология, вътрешни болести и други, както и свръхмодерни лаборатории.

"Амбицията ни е да се превърнем в доставчик номер едно на онкологична помощ в Централна и Източна Европа. Ние не мерим това като брой легла, защото те не са показател в съвременната медицина, а като брой извършени процедури, курсове на лечение, преминали пациенти", казва Илиан Григоров. По думите му те не са се спрели само на един доставчик на апаратура и ще купят най-съвременната и добра техника във всяка група от най-големите световни производители.

Двамата с другия управител Андрей Марков не мислят, че държавата ще откаже здравната каса да сключи договор с лечебното заведение. В момента в бюджета на НЗОК е записано, че тя няма право да се договаря с нови клиники или за нови дейности.

"Би било национална недалновидност държавата да премахне лимита за лечение в чужбина и в същото време да откаже договор със здравната каса на болници с дефицитни специалности и терапии", отбелязва Марков.

Строежи и покупки

Аджибадем Сити Kлиник смята през тази година да започне и строеж на болнично лечебно заведение във Варна. В момента там работи неин медицински център, който е най-големият в града и вторият по посещаемост в България. През 2014 г. през него са преминали над 136 хил. пациенти. Проектът е за многопрофилна болница с между 120 и 150 легла, която ще работи по основните клинични специалности, които затварят кръга на най-често срещаните заболявания  – кардиология и кардиохирругия, онкология, урология, ортопедия, гастроентерология, вътрешни болести, гинекология, обща хирургия. Инвестицията в клиниката ще бъде на стойност около 60 млн. лв.
Пак на същата стойност, около 60 млн. лв., ще бъде и разширението на софийската болница. За нея вече са закупени съседните на болницата парцели. Разширението ще бъде на площ около 15 хил. кв.м и ще включва пълния обем хирургична дейност, която в момента не може да се помести в съществуващата болница - ортопедия, гръбначна хирургия, урология, неврохирургия, пълния обем на неврологията, хирургична онкология, както и много голяма амбулатория, включително с практики на общопрактикуващи лекари. Строежът ще започне през тази година и се планира втората клиника да е готова в средата на 2016 г.

А освен това, за да е пълен размахът, се предвижда и покупка на вече действаща болница в голям областен град. И може би именно това е начинът да навлезеш в пренаситен и силно регулиран сектор, какъвто е здравеопазването. Като отведнъж станеш незаобиколим фактор.