Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център положи основите за създаване на център за хирургично лечение на пулмонална хипертония, който ще бъде първото подобно звено в Източна Европа. На посещение в болницата бяха лекари от Болницата Папуърт в Кеймбридж, Великобритания, които изнесоха презентации и се запознаха с възможностите на Сърдечно-съдовия център. С помощта на активно сътрудничество на д-р Цанко Гълъбов, началник на отделението по кардиохирургия и д-р Георги Игнатов, и консултации от международните експерти, изграждането на такъв център ще предложи лечение за пациенти с пулмонална хипертония, което засега могат да получат най-близо във Виена, Австрия.

Презентация относно възможностите за хирургично лечение на едно от най-тежките кардиологични заболявания, изнесе д-р Чуу Йен Нгъ, един от четиримата кардиохирургични специалисти, участващи в националната пргограма на Великобритания за лечение чрез пулмонална ендартеректомия. Д-р Нгъ е специлист с дългогодишен опит в сърдечната хирургия, специализирал е в големите университетски болници във Великобритания, както и в Харвард, САЩ. Има интереси в областта на хирургията на аорта, високорискови сърдечни операции на възрастни пациенти и пулмоналната ендартеректомия.

В екипа специалисти, които посетиха Аджибадем Сити Клиник бе и д-р Камен Вълчанов, кардиохирургичен анестезиолог, който от дълги години живее и работи във Великобритания и е част от анестезиологичния екип при извършване на рядката хирургична интервенция. Д-р Вълчанов е завършил и специализирал в престижни университети във Великобритания. Има интереси в областта на анестезиология при трансезофагеална ехокардиография, лечение на хронична и остра болка и анестезия при периоперативни усложнения.

Операции на пациенти с пулмонална хипертония се правят на много малко места по света. Техниката е изключително сложна, но много успешна и сравнително нискорискова. Болница Папуърт е един от петте най-големи центъра в света, които са специализирани в извършването й. България в лицето на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център има реалния шанс да стане единствената страна в Източна Европа, която предлага това лечение на нуждаещите се пациенти с пулмонална хипертония, като първата по рода си операция у нас ще се извърши още в рамките на месец Септември.