Проф. Холценбайн гостува в София по покана на своите колеги oт Аджибадем Сити Клиник, за да сподели своя опит и да участва съвместно с тях в хирургична интервенция на пациентка с огромна аневризма на коремната аорта. Световно известният австрийки хирург, завеждащ Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в Университетската Болница в Залцбург, Австрия и д-р Стефан Стефанов, ръководител на Отделението по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник се бориха над 4 часа за да спасят жена с гигантска аневризма на аорта с размери 16/10 см. и обхващаща аортата в гръдната и коремната и част. Аневризмата имаше изразено S-образно изкривяване на надстоящата аорта, притискане на всички органи в коремната кухина, промени в прешлените и изразен огромен риск от спукване (руптура) и риск от фатален край.

66 годишната пациентка постъпва със симптоми на тежест, дискомфорт и пулсираща при опипване формация в областта на корема. След извършване на Компютър-томографско изследване се установява наличие на огромна аневризма на аортата обхващаща значителен дял от нея. Поради анатомичната специфика на аневризмата, пациентката е насочена за хирургична интервенция, като единствена опция за лечение. Операции на аневризми с такива размери не са извършвани у нас до момента. Допълнитрелно усложнение е и съществуващо прегъване на аорта в частта над аневризмата. Съдовите хирурзите не се наемат да оперират подобни случаи поради голямата трудност при хирургичния достъп и огромния  риск от усложнение.

“Въпреки успехите на нашата болница и в ендоваскуларното (минимално инвазивно) лечение на  пациенти с аневризма на аортата, което е доказано по–щадящо за пациентите, при тази пациентка се оказа технически неприложимо поради особената форма на аортата. Както е известно и от световните статистики, все още около 30% от тази съдова патология подлежи единствено и само на хирургично лечение, към което се насочихме и в нашето отделение. В процеса на обсъждане с проф. Холценбайн по наша покана и с негово съгласие решихме да извършим съвместно операцията.” разказва д-р Стефан Стефанов. “ Операцията е изключително сложна, с висок оперативен риск поради анатомичните особености и сме благодарни на проф. Холценбайн, че прие поканата ни и се присъедини към нашия екип за този сложен случай. Всичко протече успешно, изолирахме аневризмата, имплантирахме подходяща съдова протеза и сега пациентката се възстановява нормално” допълни д-р Стефанов.

Огромният опит на проф. Холценбайн и отличните му резултати в хирургията на всички отдели на аортата – гръден и коремен, при лечението на аневризми и дисекации на тези съдове го прави желан лектор на всички международни конгреси в Европа и САЩ. Той е член на редица научни дружества по съдова и ендоваскуларна хирургия: Европейско дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия, Американско дружество по съдова хирургия, Дружество по периферна съдова хирургия на Северна Америка, Дружество по ендоваскуларна хирургия, Австрийско дружество по хирургия. Президент е на Австрийско дружество по съдова хирургия. Наред с това като висококвалифициран експерт в областта на аортната хирургия от дълги години е канен като гостуващ хирург в много страни на Европа, Азия и Латинска Америка.

В перспектива с оглед амбициите на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център за все по-успешното функциониране на аортен център за лечение на цялата гама тежка  аортна патология: аневризми на гръдната и коремната аорта, дисекациите на аортата и аортните руптури, ще разчитаме и в бъдеще на нашите добри контакти за съвместни решения и общи операции с професор Холценбайн при особено сложни случаи.