статия за в. 24 часа

42-годишната Петя Методиева премина през деветте кръга на родната медицина и за учудване е не само още жива, ами вече и здрава. След 3-4 дни ще бъде изписана от петата болница, загърбила кошмарите на българското здравеопазване.

Макар и с хепиенд, историята е повече от тъжна - жената ходи по доктори не в провинцията, а в едни от най-елитните болници в София. Преди два месеца и половина Петя Методиева получава системни болки в гърба и търси спешна лекарска помощ в спешен национален център. “Поставиха ми бърза и лека диагноза - плексит. Предписаха ми обезболяващи хапчета, но и с тях болките не минаваха. Потърсих помощ в друга елитна болница. Като разбра какви лекарства съм вземала, лекарят там ги задраска - полза от тях нямало. Направиха ми рентгенова снимка, а после се съвещаваха 40 минути с пулмолог. Заключиха, че имам пневмония, и ми изписаха антибиотици. След седмица контролният преглед не констатира заболяване на белите дробове, т.е. пневмония вече нямаше. А болките в гърба не стихваха”, разказва майката на три деца.

Петя тръгва към трета известна болнца. Чак там лекарите я изследват на скенер и установяват истинската причина - дисекация на аортата. “Казаха ми, че имам 5% шанс да оживея, но е въпрос на часове. Спешно ме закараха с линейка в специализирана кардиологична болница. Уж беше спешно, а през целия ден лекар не дойде. На другия ден доктор ми каза, че наложителната операция струва 18 000 лева. Поискаха ми аз да платя 8000 лв., а другите щели да се покрият по здравната пътека. Заплаках, нямах толкова пари. Обадих се на брат си. Той дойде с личната си кола и ме докара в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. След час и половина лекарите ме вкараха в залата и ми спасиха живота, без да ме реже хирург. Беше 9,30 вечерта, а в 23,30 ч бях със здрава аорта, далеч от опасността...”

Тази история показва повсеместното отношение на здравната ни система към болния българин - да се поставят на преден план парите, които болният трябва да плати, и дори те да му се искат, преди да е лекуван, е цинизъм. Такава болница на Запад незабавно остава без лиценз, а реномето й тотално се срива. Петя Методиева е спасена, защото, слава, Богу, не навсякъде лекарите мислят така. В едната болница напред поставят парите, в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център - спасяването на живота. Шефът на екипа доц. Иво Петров казва на близките й: “Мен плащанията не ме интересуват. Вкарваме снаха ви в ангиото и се надявам да я спасим. Ако успеете да платите, успеете. Ако не, ще натоварите болницата. Казаха, че ще направят възможното да компенсират дефицита от около 5000-6000 лв., за да излезем поне на нула. За печалба в случая не става въпрос, а за спасяването на човешки живот.”

Екипът се събира спешно веднага след постъпването на Петя в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Два часа по-късно жената вече е с разрешен проблем и здрава аорта. Така, както се прави във всеки аортен център, каквито има в САЩ и Западна Европа.

“Сред последните препоръки на Европейското ендоваскуларно дружество е застрашаващи живота аортни състояния като дисекация и аневризма да бъдат диагностицирани и лекувани в аортни центрове.У нас също трябва да има болници, които да разполагат с целия арсенал - диагностичен, хирургичен и ендоваскуларен, за да могат лекарите да реагират на всяка една подобна ситуация”, смята доц. Иво Петров.

Откриването на такива аортни центрове е още по-належащо, след като в последно време се разбра, че драстично намалява възрастта на откритите дисекации на аортата. През ноември 2014 г например в резултат на доброто взаимодействие между Националната кардиологична болница (Трета градска) и Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бе спасено без операция, а ендоваскуларно - с вкарване на ендопротеза на аортата през бедрената артерия, 15-годишно момче от Русе. А наскоро бе спасен 37-годишен от Силистра с частично разкъсване на аортата, като спортувал. “Ендоваскуларните методи не са достатъчно популяризирани, а и достъпни, поради липсата на пълна реимбурсация от здравната каса, за което настоявам отдавна”, казва доц. Иво Петров.

Вероятно това е накарало и колегите му от другата болница да искат от пациентката първо да се разплати, за да я лекуват. Което е срам и позор за здравеопазването ни.

Но дали лекарите са виновни, или здравната система, която ги заставя да действат като търговци?

“Колегите от другата кардиологична болница, разбира се, щяха съвсем адекватно да свършат нещата, но искат от близките да платят 8000 лв., за да поръчат ендопротезата (или стент графт). Но тези ендопротези не се покриват от здравната каса и болниците не се запасяват с тях. И при спешен случай не могат да реагират на момента, а искат от роднините пари, за да я поръчат тепърва, което забавя цялата процедура поне с 2 дни. А те често са фатални, както би могло да се случи и при Петя Методиева, която имаше застрашаваща 13-сантиметрова аневризма с опасност от разкъсване. Само Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център поддържа в наличност пълната гама ендопротези, затова реагираме на момента и в случая спасихме жената”, обяснява доц. Иво Петров. Той настоя да не се споменават имената на другите болници и оправда колегите си оттам по отношение на диагнозата. Според него жената е имала и възпалително заболяване - плексит, а вероятно и пневмония, предизвикани от притискането на белодробна тъкан от голямата аневризма. “Всички поставени от колегите диагнози са вследствие от основното заболяване - аневризма на аортата, готова да гръмне. Получава се т.нар. ателектаза - притискане на белодробна тъкан, което е предпоставка за инфекция.”

През последните две седмици болките ѝ се засилват, тъй като аневризмата започва да нараства към гърба и притиска нервни окончания. Добре, че накрая във Военна болница й правят скенер, който показва голяма аневризма, готова да се разкъса, т.нар. застрашаваща руптура. Закарват я с линейка в кардиологична клиника, а оттам брат ѝ я води при нас.” Аневризмата ѝ напълно изолирана и още на следващия ден жената започна раздвижване. Лекарите се надяват в началото на седмицата да бъде изписана.

Експертът: Как се ремонтира разкъсана аорта без скалпел?

Щадящият ендоваскуларен метод е с минимален инвазивен достъп без хирургическа намеса, при който после се затваря мястото на съдовия достъп със специално устройство за възстановяване на артерията - “клоужър дивайс”. Методиката позволява процедурата да се прави без обща анестезия, т.е. пациентът дори не се упоява, а само му се прави лека седация и местно обезболяване. Тези устройства представляват вид съдова протеза, монтирана върху стент, който се слага в аортата като тръба в тръба. По този начин засегнатият участък от аортата се стабилизира и кръвотокът се централизира от здраво място в здраво място в централния лумен на аортата. Така се преодолява основният риск при аортата руптура (разкъсване), която в огромната част е фатална. Това е най-авангардният начин за лечението на заболявания на аортата, които стават приложими при все по-честа патология и които в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център се прилагат рутинно. Модерната методика вече става златен стандарт, т.е. над 70% от аортните заболявания в световен мащаб се лекуват ендуваскуларно, а едва 30% остават за хирургическа намеса. В България съотношението е обратното - над 80% от пациентите се лекуват с открити хирургически операции, а само около 20% минават на ендуваскуларно лечение, и то само в няколко болници, поради липса на финансово покриване от страна на здравната каса. За да стане това рутинна практика и в другите болници, трябва да има реимбурсация на тези устройства от здравната каса, тъй като са доста скъпи. И второ, да се обучат екипи.