Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света и представлява значителен риск за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Едно от новите и иновативни решения за лечението й е реналната денервация. 

 

Какво е ренална денервация? 

Реналната денервация е процедура, която се извършва чрез катетър, подобно на процедурата на катетърна аблация. Цели да намали активността на симпатиковата нервна система, която играе важна роля в поддържането на високото кръвно налягане. Симпатиковата нервна система стимулира със сигнали нервите, които водят до бъбреците и това може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Прилага се при пациенти, при които въпреки провеждано лечение с поне 3 медикамента, все още поддържат стойности на кръвното налягане доста над нормата(резистентна хипертония).  

Чрез ренална денервация се деактивират части от този нервен път, което води до намаляване на стимулацията на бъбречните и неврогенните механизми и като резултат намаляване на кръвното налягане. 

След процедурата у болния може да персистира за известно време умерена артериална  хипертония, налагаща продължаване на приема на медикаменти, но се премахват пиковете, които са много рискови и водят до кръвоизливи, мозъчни инсулти и до други опасни сърдечно-съдови състояния.  

 

Реимбурсиране по НЗОК 

Важна новина за пациентите, страдащи от резистентна хипертония, е въвеждането на реимбурсиране на процедурата по ренална денервация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този ход е от изключително значение, тъй като реналната денервация се счита за метод за лечение на резистентна хипертонията, който може да помогне на пациентите, които не реагират добре на стандартните лекарства за намаляване на кръвното налягане и от две години е залегнал в клиничното ръководство на Европейското дружество по хипертония.