Големите температурни разлики навън влияят зле на организма и на кръвообращението ни. Това потвърди пред NOVA проф. Иво Петров - медицински директор и ръководител на Клиника по кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Когато температурите варират с 15-16 градуса разлика, това е стрес за организма и влияе на кръвообращението. Един от ключовите съвети на професора е да не се обезводняваме и да приемаме достатъчно вода.

„Трябва наистина да приемаме достатъчно течности”, заяви проф. Петров.


В България повече от 60% от смъртните случаи са следствие от сърдечно-съдови заболявания. Като рискови фактори за тази статистика проф. Петров изтъкна тютюнопушенето, неправилния начин на хранене, обездвижването и артериалните хипертонии.


„Има Европейски проучвания, които показват, че има директна връзка между доходите на глава от населението и сърдечно-съдовата заболеваемост“ – сподели още професорът. Като основни посоки за промяна в здравната ни система той посочи повишаване на профилактичните прегледи и навременното въвеждане на модерните методи за лечение в областта на онкологията и сърдечно-съдовите заболявания. До по-добър контрол и по-реална статистика в здравната ни система би довело и въвеждането на електронна здравна карта.


Професорът коментира още, че високото доплащане от страна на пациентите за консумативи и лечение може да се избегне при създаването на хибридна система, каквато има в Германия, Франция, Естония и други. В този вид система, здравното осигуряване е балансирано между пациента, работодателя и държавата.

Вижте пълното интервю тук.