Проф. Лазар Ангелков, водещ европейски електрофизиолог, представи пред кардиолози от Бургас и Варна уникални случаи на спасяване на пациенти с тежки сърдечни аритмии. Той е висококвалифициран в областта на електрофизиологията и кардиостимулацията. Извършва авангардни процедури, които са иновативни за България и имат категорична ефективност в лечението на пациентите. Преди дни екипът, в който работи проф. Ангелков, спечели наградата „Медицински Оскар“ за екип на годината.

Пред медици от Бургас и Варна проф. Ангелков демонстрира работата на отделението и коментира няколко постижения: на спасяване на жена, бременна в осмия месец, и на сложен случай с 35-годишен таксиметров шофьор, при който лекарите е трябвало да намерят решение, за да може мъжът да продължи да шофира.

Лекарите участваха активно в дискусия и интересът им беше най-силно изразен към една от новите процедури за лечение на ритъмно-проводни  нарушения – криоаблация. Методът е въведен за пръв път в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център от проф. Ангелков и има редица предимства пред класическата аблация. Криоаблацията е с около 10 пъти по-голям ефект при пациенти с една и съща електрофизиологична патология в сравнение с медикаментозна терапия. Заедно с колегите си проф. Ангелков е натрупал значителен опит и прилага при ритъмно-проводни нарушения имплантиране на пейсмейкъри, кардиовертер-дефибрилатори, система за ресинхронизираща терапия.