Трябва да сме по-смирени и по-толерантни. Човешките отношения се изчерпват с една максима и тя е "Обичай ближния като себе си“, което в нашите времена на враждебност е изключително актуално. Това сподели проф. Иво Петров по NOVA NEWS в навечерието на новогодишните празници.

По отношение на мисията му на колкото се може повече публични места да има осигурени автоматични външни дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест, професорът посочва, че са осигурени над 20 такива на различни точки в София. Освен това има и изготвен законопроект, който е в ръцете на депутатите, като към момента кметът на столицата Васил Терзиев е благоразположен към темата.

Началникът на Клиниката по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център посочи кои са основните причини за високата заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас, като за причина №1 назова тютюнопушенето.  „В едно японско проучване е провеждана микросъдова скопия на опитни животни. Тя показва, че при всяка инхалация на дима се появяват микро ранички, които точно това очаква циркулиращият холестерол – да ги използва, за да се залепи по тях. Същевременно комбинацията от високия холестерол, стреса, неовладяната хипертония, цигарите, недобре контролирания диабет, действат синергично в посока към ранно преждевременно възникване на проблемите на атеросклерозата. А тя уврежда всички кръвоносни съдове в човешкото тяло – не само съдовете на сърцето, но и на мозъка, бъбреците, периферните артерии“.

Цялото интервю на проф. Петров може да видите ТУК