Името на проф. Иво Петров близо 3 години е замесено в реклами за фалшиво лекарство, което чудодейно „помага“ за всевъзможни сърдечни проблеми.

„В социалните медии се спекулира не само с моето име, но и с това на много колеги. Това е практика, която поради нашия все по-активен виртуален живот, успява да спекулира с надеждата на много хора за по-добро здраве, като агресивно налага фалшива информация. Какво е съдържанието в тези капсули никой не знае, което е престъпление към живота и здравето на хората“, коментира мед. директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център по Нова телевизия.

За пореден път той призова хората да подхождат най-малкото със съмнение, ако даден продукт няма посочени производител, регистрация, разрешение за употреба. На въпрос как да се ориентираме дали даден медикамент би ни помогнал или не завеждащият на Клиниката по кардиология и ангиология в университетската болница отговаря: „Основното правило е лекарството да бъде предписано от специалист или поне препоръчано от него“.

По отношение на една кауза, за която заедно се борят Български съвет по ресусцитация и Дружеството на кардиолозите в България – систематично обучение на широки слоеве от населението, инсталирането на повече автоматични външни дефибрилатори (АВД) и промяна на част от законодателството, която в момента прави потенциално подсъдим всеки без медицинско образование, който се притече на помощ и ги използва, професорът коментира: „Вече инсталирахме 7 АВД на различни места в столицата. Това не върши работа обаче, защото паралелно трябва да върви процес на обучене за тяхното използване. То трябва да започне още в училище, каквато е стратегията и практиката в множество страни. В Малта например вече 50% от училищата имат систематимно обучение на децата от 10 клас нагоре как да използват АВД и как да правят кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и обдишване)“.

И допълва: „Дали сме в ръцете на депутатите проектозакон за промяна в законодателството, включително в наказателния кодекс за стимулиране на използването на автоматичен външен дефибрилатор и от хора без медицинско образование. АВД, които са регистрирани с този акроним, отговарят на конкретни евро параметри, с което се гарантира безопасността на използването им за помощ от случаен свидетел на една такава ситуация“.  

Вижте цялото интервю ТУК