Първият гост в новата поредица по бТВ - „Личностите“ с Кристина Газиева е проф. Иво Петров. Той оставя ярка следа след себе си, казва тя в анонса си, наричайки го „спасител на сърца“.

Срещата им е рано сутринта, в кабинета на професора. Той е в болницата още от 7:15 ч, за да може в 7:30 ч да бъде на визитация, а от 8 ч – на рапорт. Работният му ден е минимум 12 часа и понякога се шегува с колегите си, че ако може да се прибере вкъщи по светло, му е странно и някак празно.

„Има много работа за всички, които се занимават с лечение на сърдечно-съдовата система, тъй като именно тези заболявания са убиец номер едно в България. На нас лекарите ни е ясно, че не можем да излекуваме всички, но това не ни пречи да пробваме и да продължаваме да пробваме“, отбелязва медицинският директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

За никого не е тайна, че е изключително търсен и това се потвърждава и по време на самото интервю. Поне 10 000 човека имат мобилния му телефон, който не спира да звъни, дори и през нощта от пациенти и колеги.

Да е лекар далеч не е неговата детска мечта, а даже обратното – може да се каже, че е мразел да ходи на прегледи. В един момент обаче започва да се увлича по психология, психотерапия и така постепенно да се заражда интересът му към медицината.

Началото на професионалния му път е в склада за материали и консумативи в Трета градска болница, където е бил момче за всичко – разнасял е кашоните по различните отделения. Това е един от първите моменти, в които се е докосвал до модерна медицина и това запалва искрата на интереса му в тази област. След това заминава да специализира в Буенос Айрес, където заплатата му е била дори от добрите за времето си – 12 долара.

Въпреки огромния професионален път и настоящата му позиция като медицински директор на една от най-добрите кардиологични болници, професорът признава, че все още не се справя с неуспехите в медицината: „Чувствам се изключително зле, с дни наред съм депресиран“. И завършва, че най-важното в живота за него е да бъдем честни хора. „Тази настройка, която имаме последните 30 години, не е правилна. Акцентът не трябва да са джипът и рушвета, а достойнството и честта“.

Цялото интервю в бТВ на проф. Петров вижте тук:

https://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/video-sabota/lichnostite-s-kristina-gazieva-prof-ivo-petrov.html