„Сред националните цели на Дружеството на кардиолозите в България, в унисон с тези на Европейското дружество по кардиология, са навременната превенция, ранното разпознаване, ранното лечение и ранната рехабилитация на сърдечно-съдовите заболявания. България не е изключение и именно тези заболявания са най-големият убиец на нашето съвремие и у нас“. Това посочва проф. Иво Петров, началник на Клиника по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Професорът не пропусна да посочи и част от основните рискови фактори, а именно – тютюнопушене, стрес, високо кръвно налягане, висок холестерол. „ Трябва да уточним, че за да се натрупа холестерола в стената на артеиите, е необходимо да имаме възпаление, защото именно то кара холестерола да образува плаки в човешките артерии. Една от големите предпоставки за това възпаление е стресът и факторите на външната среда като запрашаване, екстремно високи и ниски темеператури“, подчертава професорът.

Как се различава инфаркта от инсулт бе един от зрителските въпроси към него:

„Това е едно и също заболяване в два органа. Когато се прекрати кръвоснабдяването в даден орган, той започва да страда, да умират неговите клетки. Когато говорим за мозъка – става дума за мозъчен инсулт, а когато говорим за сърцето – за миокарден инфаркт. Колегите лекари много добре могат да разпознаят разликите, но понякога има припокриване на част от симптомите. Например, когато пациент има тежък инфаркт, всичко започва с гръдна болка, което е и един от най-типичните симптоми за инфаркта. Но ако имаме тежък инфаркт, рязко пада кръвното налягане, което води до хипоперфузия (намалено кръвоснабдяване) на мозъка, което може да предизвика и нарушения в съзнанието. В някои случаи може да има и двете състояния едновременно, което е много неприятно. Такива не редки случаи имахме по време на пандемията от Covid-19“.

Дали може да има безсимптомен инфаркт? Хипотетично не е невъзможно човек да е преминал инфаркт или инсулт без да го усети, например при запушване на съвсем малък артериален съд. А диабетиците например, дори при немалък инфаркт, не изпитват толкова силна болка, защото имат по-висок праг на болка и могат да получат само задух. „Но принципно, когато става дума за голям инфаркт, симптомите са много драматични и се разпознават лесно“, уточнява проф. Петров и допълва, че навременното разпознаване и модерно лечение на инфаркта в България е на отлично ниво и дори при най-малкото съмнение за подобно събитие човек трябва да се обърне незабавно към лекар или Спешна помощ, за да получи такава навременна висококомпетентна помощ.

Цялото интервю вижте ТУК