Медицинският директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник проф. Иво Петров, дмн ще проведе две обучения на 1 юни 2023 г. Те ще бъдат в рамките на медицинския форум ЗА ЗДРАВО И МЛАДО СЪРЦЕ в зала "Панорама" на Интер Експо Център с начален час 13:00ч.

Първото е посветено на термографията и ползите от нея за лекарското съсловие и за пациентите. „Превенцията на сърдечносъдовите заболявания и тяхното ранно откриване са изключително важни, а минимално инвазивните и неинвазивните методики са водещи в това отношение. Такъв модерен метод е термографията, който може да се използва за разпознаване на много ранни фази на сърдечносъдовите заболявания.  ССЗ са най-големият убиец на нашето съвремие, особено в България. Така че колкото по-рано се открият първите белези на тези заболявания, още в асимптомна фаза, толкова по-добре за пациента, който може да бъде лекуват навреме“, категоричен е почетният член на Американския колеж по кардиология и на Европейското кардиологично дружество.

Вторият панел на проф. Петров е фокусиран върху кардиопулмоналната ресусцитация при внезапна сърдечна смърт. „В над 90% от случаите внезапната сърдечна смърт настъпва по ритъмна причина, затова е много важно населението да бъде обучено да реагира бързо и адекватно при сърдечен арест. Т.нар. ресусцитация и ранна дефибрилация с автоматичен кардиовертер дефибрилатор са ключови стъпки за спасяване на човешкия живот. Задача на държавата, на институциите, на МЗ, на общините, е да бъдат приложени тези практики. Простото инсталиране на автоматични външни дефибрилатори не върши работа. Разчитаме инициативата да стане заразна и все повече хора да се включат в нея“, посочва още председателят на Българския съвет по кардио-пулмонална ресусцитация.

По думите му първите 3 минути след сърдечния инцидент са най-важни и решаващи за спасяване на човешкия живот - още преди да дойде екипът на "Спешна помощ".  

Медицинският форум ЗА МЛАДО И ЗДРАВО СЪРЦЕ е организиран от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика, CredoWeb и Интер Експо Център. Зад него застават Българското дружество по кардиология,  БЧК, ПСС.