Лекарство – менте, уж създадено от водещия специалист по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, се рекламира във Фейсбук. Това е поредният път, в който се спекулира с името му. Според текста на рекламата той е създал медикамент. Ако той се ползва, не е необходимо човек да бъде хоспитализиран за лечение на разширените вени (варикоза), тъй като с него може да се справи и сам вкъщи.

„Не съм създал никакво лекарство.  Това е пълна измама", категоричен бе пред clinica.bg проф. Иво Петров. "Хората да не се доверяват на такива обяви в интернет. В тях умишлено се спекулира с имената на уважавани лекари, за да повярва човек и да си даде парите за нещо, което не е ясно нито с какъв произход е, нито къде е произведено. Така лъжата намира почва", заяви той.

До дни проф. Петров ще подаде сигнали до ДАНС, Изпълнителната агенция по лекарствата и Комисията за защита на потребителите. Това не е първият, който той отправя до тези институции. Към момента, по думите му, те са поне пет, но ефект няма.

Проблемът е, че въпросните сайтове, от които се рекламират цяровете – менте са в чужбина и трудно могат да бъдат засечени. Освен това, те често менят сървърите си, за да не бъдат установени и санкционирани.

Проф. Иво Петров посъветва потребителите на социалните мрежи да бъдат нащрек при такива реклами особено, когато се говори за чудодеен ефект. „Те водят до масова заблуда.  При мен идват пациенти или ми се обаждат по телефона, за да ме питат за въпросното „лекарство", което уж съм бил създал. Категорично да не купуват такива стоки", каза още специалистът. Той посъветва хората, когато подобна реклама спре вниманието им да проверят в Изпълнителната агенция по лекарствата дали препаратът е регистриран. Те могат да направят справка и чрез търсачките, като е препоръчително да потърсят и евентуалния доставчик.  „Щом имат капацитет да ползват  социалните мрежи, значи хората могат да си набавят и тази информация. Следва да го направят, за да не стават жертва на измами, заяви проф. Иво Петров. Такова „лекарство" да не се приема, защото не е ясно какво има в него", предупреди още той.