В навечерието на Възкресение Христово проф. Иво Петров бе гост на предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria On Air, където сподели: "Смирението в нас липсва и ние сме виновни за това. Имам чувството, че цялата нация е в една депресия и има категорична нужда от лечение или от психолог. Изживяваме катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем. За съжаление ми се струва, че България не върви в правилна посока и за това сме виновни ние, явно това е нашият избор. Ние заместихме истинските, човешки и духовни ценности с друга ценностна система. Няма как да не си признаем, че от всички новоприети членове в Европейския съюз, България изостана най-много. Съжалявам, че говоря за това в такъв светъл ден, но то е много важно и не трябва да избягваме, защото ако си затваряме очите нещата ще продължат по същия начин".

Медицинският директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център постави фокус върху това изоставане на България. Според него до голяма степен то идва заради политиците и заради това, че не можем да се справим с корупцията: "Тези турбуленции и тези привидни катаклизми най-често обслужват нечии интереси. Проблемът е, че нашият интерес е социалната правова държава, държавата, която да е подчинена на здравия обществен интерес, който да бъде закрепен с едно право, което е неотменимо, а в момента царстват политическите интереси, които в голяма степен се различават от обществените. Братоубийственият синдром е бил характерен за българите между двете войни и България някак си е оцеляла, надявам се, че ще оцелеем и сега".

Той допълни, че предсрочните избори са белег за несправяне: "Трябва да има сегменти от обществения живот, които да се неприкосновени, включително и за политиците и политическите боричкания. Това са националната сигурност, здравеопазването и образованието. Здравеопазването в моменти преди избори попада в полесражението, което е ужасяващо и в това полесражение се взимат неправилни решения, които много бързо се отменят. Здравеопазната политика трябва да бъде различна от политиката. Тя е стратегия, не политиканстване".

"Има много предимства в българското здравеопазване - то е изключително достъпно. Много българи, живеещи в чужбина, се връщат, за да получат медицинска помощ тук. Разбира се, има и множество недостатъци. Концепцията на здравната карта е сгрешена, тя не трябва да бъде лимитирана, а да бъде стимулираща. Трябва да задава минималните изисквания, под които не може да се пада. Ето, например, нашата болница Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ е единствената в България, която е акредитирана по най-високия стандарт в сектор здраве - JCI и ние отговаряме на редица критерии всеки ден... ", каза проф. Петров по повод българското здравеопазване.

Цялото интервю вижте ТУК