Комбинацията от високи технологии и изкуствен интелект трябва да бъдe в услуга на човека и медицинския хуманизъм. Това каза в интервю за БТА проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология и ангиология в Университетска болница "Аджибадем Сити клиник". По негови думи липсата на активно движение и прекомерният стрес, който човешкият организъм не успява да преработи, са основите причини за ранните нервно-ендокринни нарушения, които водят до развитие на хипертония, захарен диабет, атеросклероза и други усложнения.

Изкуственият интелект ще помага и ще бъде инструмент за подобряването на резултатите от хирургическата дейност, но няма да измести работата на хирурга, смята проф. д-р Иво Петров. Той бе водещ лектор на втория за тази година форум "Преди утрешния ден - пилоти на бъдещето". В събитието взеха участие 18 водещи мисионери по темата за изкуствения интелект.

 

Инструмент в ръцете на хората или господар на хората ще бъде в бъдеще изкуственият интелект?

- Това зависи от нас, ние определяме правилата в тези отношения. Не трябва да се дава безконтролна възможност на изкуствения интелект да бъде прекалено автономен. Това условие е абсолютно задължително особено в медицината, защото залогът е прекалено голям. Истината е, че вече помага на хората с многото технологии, които се оптимизират благодарение на приложения за изкуствен интелект във всички сфери на медицината - от събирането на данни през клиничното обсъждане на тези данни до прилагането на конкретна терапия. Комбинацията от високи технологии и изкуствен интелект трябва да бъде в услуга на човека и медицинския хуманизъм, но под категоричния контрол на лекарския екип.

Какви са негативните последици от статичния виртуален начин на живот на хората върху Вашата работа на съдов хирург?

- Аз съм инвазивен кардиолог, тоест занимавам се с интервенции на сърцето и съдовете, и това ме среща всеки ден с вредите от начина на живот на човечеството напоследък. Лишаването от движение и прекомерният стрес, който човешкият организъм не успява да изконсумира, тоест да го преработи и поема негативите му чрез нервно-ендокринни нарушения, водят до ранно развитие на хипертония, захарен диабет, атеросклероза и други усложнения.

С какво изкуственият интелект помага конкретно на работата Ви?

- Изключително използвани станаха особено след ковид пандемията средствата за телемедицина. Тези устройства в момента са много популярни, вграждат се в часовници и в бижута, те ще помагат и в бъдеще. Трябва да има контрол от наша страна за верификация на данните, защото трябва да сме сигурни, че можем да се доверим на тези данни. Защото залогът е прекалено голям, а той е човешкото здраве.

Ще измести ли изцяло изкуственият интелект работата на хирурга?

- Със сигурност изкуственият интелект ще помага и ще бъде инструмент за подобряването на резултатите от хирургическата дейност, но без никакво съмнение няма да измести работата на хирурга, а ще направи така, че той да може да се справя с по-сложни и предизвикателни състояния по-добре.

Прогнозирате ли ден, в който изкуственият интелект ще бъде толкова съвършен, че ще може да взема решения, при това правилни, вместо нас, хората?

- Винаги крайното решение каква е диагнозата ще взема лекарят. Този съществуващ повече от 4000 години от времето на Хипократ неписан договор между лекар и пациент ще остане завинаги най-важната част от лечението. Пациентът се надява да бъде лекуван по най-добрия начин, лекарят подписва този неписан договор, че ще го прави, а изкуственият интелект може само да помага в тази взаимовръзка, но в никакъв случай няма да е решаващият фактор.

Как според Вас ще се гарантират основните човешки ценности като хуманизъм при разрастването в бъдеще на изкуствения интелект?

- За тези етични морални проблеми четяхме навремето във фантастичните романи, но в момента те са съвсем актуални в съвременния ни живот. Проблемът за човешките ценности трябва да се има предвид, особено когато се изработва автономен изкуствен интелект. Сега във войната в Украйна се говори за употребата на автономни оръжия. В този аспект първата и най-важна част от алгоритмите на изкуствения интелект трябва да застъпи факта той да не застрашава живота и здравето на човека, и винаги да бъде подчинен на човека, който ще взема крайното решение.