Екип от кардиолози и ангиолози от Аджибадем Сити Клиник извършиха сложна безкръвна (ендоваскуларна) интервенция на пациент с пълно запушване на артериите на двата крака и крайната част на коремната аорта (синдром на Лериш) и предотвратиха риска от ампутация на крайниците.

Мъж от София с инициали А.С. на 66г. е приет в модерната болница в увредено общо състояние – силни болки, рани по долните крайници в следствие на запушване на големите артерии кръвоснабдяващи долните крайници. В резултат на датиращата от няколко месеца симптоматика, мъжът е потърсил помощ от специалист, който установил тежко съдово нарушение и от своя страна го насочва за лечение към Аджибадем Сити Клиник. Ехо-Доплер изследване установява синдром на Лериш – тежко съдово заболяване. На пациента е извършена сложна ендоваскуларна (минимално инвазивна) процедура и са отпушени (реканализирани) двете стеснени артерии на краката (илиачни артерии) и коремната аорта.

“Около 15-20% от всички пациенти с такава симптоматика и диагноза потенциално могат да се лекуват ендоваскуларно – да се възстанови проходимостта на аортата към илиачните съдове и там да се сложат стентове от типа целуващи се стентове “kissing stents”, както направихме и ние в този случай”, разказва доц. д-р Иво Петров, д.м. началник на клиниката по Кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник и национален консултант по инвазивна кардиология.

“По този начин пациентът избегна алтернативата за лечение на спешното си сътояние - тежка отворена съдова операция аортоби-феморален байпас, която е значително по-траваматична, изисква интубация, престой в реанимация, крие голям оперативен риск и изисква значителен период на възстановяване, за разлика от ендоваскуларнита интервенция, при която се ползва локална упойка и пациентът е на крака след няколко часа. ”, допълва доц. Петров, но споделя, че тези интервенции могат да се извършат само в специализирани центрове от лекари с голям опит и нужната квалификация.

Мъжът е изписан на следващия ден в добро общо състояние, със значително намален оток на крайниците, редуцирана болка при ходене, възстановен пулс на бедрените артерии и предписание за наблюдение и проследяване следващия месец.