Пореден случай на злоупотреба с авторитета на публични фигури. Името на медицинския директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център проф. Иво Петров бе използвано във фалшива реклама на медикаменти за пореден път. Според информацията в нея въпросните лекарствени таблетки лекуват на практика почти всичко.

"Първо не знаем какво има в хапчетата. Това значи, че може дори да е опасно. Съставките не са известни поради една много проста причина – тези средства не са регистрирани. Нямат производител. И за съжаление, акцентът не е толкова в спекулирането с моето име и тези на колегите, а в това, че се търгува с надеждата на хората за здраве. Търгува се с доверие", коментира проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология пред Нова телевизия.

„Преди да се купуват такива средства, трябва да се проверят. Най-добре е хората, които са обект на облъчване и фалшиви новини, да питат своя лекар дали да купят дадено лекарство. За съжаление наистина се спекулира с имената на колеги”, посочва още професора.

Многократно е подавал сигнали към прокуратурата, ГДБОП, Министерството на здравеопазването. „Принципно имаме подкрепа от тези институции, но реално погледнато нищо не се случва”, добавя още проф. Петров.

По-късно от прокуратурата заявиха, че по разпореждане на и.ф. гл. прокурор Борислав Сарафов, институцията се самосезира във връзка с информацията за злоупотреба. Работата по проверката е възложена на Софийска районна прокуратура, която предстои да изясни факти и обстоятелства. По случая е образувана прокурорска преписка.

Целия разговор по темата вижте ТУК