Днес е Световният ден на сърцето. За съжаление много хора страдат от сърдечносъдови заболявания. Крайната фаза, до която могат да стигнат те е сърдечна недостатъчност. Това е животозастрашаващо състояние. Затова решихме да ви дадем 10 съвета за здраво сърце. 

1. Контролирайте високото артериално налягане и го дръжте в границите на нормата. Ако кръвното ви налягане е в границите до 120/80, значи е нормално. Ако е по-високо, сте в състояние на предхипертония, а ако е над 140/90, значи е високо.

2. Пациентите с исхемична болест на сърцето трябва да приемат медикаменти, които намаляват холестерола и стабилизират плаките.

3. Хората с диабет или затлъстяване трябва да контролират тези рискови фактори, да поддържат нормална кръвна захар и да редуцират теглото си. Основен показател за наличието диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности на гладно са между 3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър).


4. Движете се. Физическата активност трябва да е умерена - половин до един час дневно 5 пъти седмично. Това може да включва разходка или умерено бягане, плуване.

5. Не пушете. Тютюнопушенето повишава риска от инфаркт и инсулт.

6. Употребявайте алкохол в умерени количества.

7. Не яжте много сол, нито я лимитирайте до съвсем ниски стойност. Максимумът за ден при нормално хранене е 6 грама. Избягвайте консервирани и готови храни, в които има прекалено много сол.

8. Приемайте нормално количество течности – около 1-2 литра на ден.

9. Внимавайте с медикаментите, които приемате. Има лекарства, които в комбинация с терапия за сърдечносъдови заболявания, могат да доведат до влошаване на сърдечната дейност. Това обикновено са медикаментите за болка.

10. Ако приемате лекарства, при пътуване не забравяйте да се уверите, че сте ги взели и ще ви стигнат за цялото време на престоя.

Публикувано още в www.clinica.bg