По последни данни на Световната здравна организация голяма част от хората не знаят, че имат заболяването. С цел повишаване на обществената осведоменост относно хипертонията през 2005 г. започна глобална инициатива, с която всяка година на 17 май се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията.

Високото кръвно налягане е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и бъбречни болести. Хроничното заболяване води до значително скъсяване на продължителността на живота.

„Артериалната хипертония е най-честият рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти, но за щастие това е рисков фактор, който може да бъде контролиран. Лечението на артериалната хипертония днес е инвестиция в нашето здраве в бъдеще. " коментира проблема инвазивният кардиолог д-р Зоран Станков.

Превантивните мерки и профилактиката са ключови за намаляване шансовете за бъдещо развитие на заболяването. Спазвайте следните съвети и препоръки:

  • Поддържане на здравословно телесно тегло
  • Редовна физическа активност
  • Повече плодове и зеленчуци
  • Намалете количествата сол добавяна към храната
  • Ограничете консумацията на алкохол

При съмнения за наличие на хронично високо кръвно налягане специалистите от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център препоръчват извършването на профилактика и ранна диагностика. Отделението по Кардиология към болницата разполага с общо 3 кабинета - два функционални и един консултативен. В тях се извършва клинична и неинвазивна диагностика на повечето заболявания в кардиологията, в т.ч. и на артериалната хипертония. Желаещите пациенти могат да запишат час за безплатна Viber видео консултация с  кардиолог или да осъществяват консултация по документи с нашите специалисти.