Младата жена постъпва в Университетска болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център със силно увредено сърце, отслабена сърдечна помпена функция и с много затруднено дишане. От пет болници отказват да я приемат поради невъзможност да се справят. Няколко дни преди това 30-годишната жена получава настинка и цялата картина се влошава - все по-трудно дишане и все по-силна умора. Следват обиколки, от лекар на лекар, от болница на болница, без ефект и без нито едно изписано лекарство.

След като е прегледана от кардиолог, пациентката спешно е хоспитализирана. Мобилизирани са няколко отделения, тъй като състоянието й е крайно критично. Поради нарушената функция на сърцето и неговото уголемяване, е нарушена нормалната функция на митралната клапа. Тя не се затваря добре и това влошава функцията и на белите дробове. Обсъжда се възможност за подпомагане дейността на сърцето, наречена ЕКМО. С нейна помощ се оставя сърцето да почине, а насищането на кръвта с кислород и циркулацията и се поддържа със специална помпа и оксигенатор.

Стъпка по стъпка положението на момичето беше овладяно благодарение на усилията на колегите от различните специалности. Специално на д-р Ани Африканова и д-р Николай Маринов от моя екип, които бяха неотлъчно с пациентката денонощно. Критична беше тяхната намеса и съм щастлива, че всички заедно допринесохме за спасяването на още един човешки живот.“, коментира доц. Яна Симова, завеждащ отделението по Кардиология Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

Момичето прекарва 4 дни в сърдечна реанимация. Не се налага изкуствено заместване на сърцето. Благодарение на безбройните микробиологични изследвания, е открит причинителят - прогресиращ  миокардит и сърдечна недостатъчност поради тежко сърдечно усложнение на парагрипен вирус. 

Седмица по-късно пациентката е изписана и се чувства добре. Възстановяване ще е дълъг процес и през следващите седмици жената ще остане под наблюдение на кардиолозите в Сърдечно-съдов център.